Najveći bijeg iz azijskih dionica od 2012.

Autor: Tomislav Pili , 06. siječanj 2019. u 22:00
Najveći udar u Tajvanu/REUTERS

Strani ulagači lani prodali vrijednosnice na burzama u Aziji za 33,6 milijardi dolara.

Prošle godine strani investitori povukli su iz azijskih dionica najveći iznosu u sedam godina uslijed kinesko-američkog carinskog rata i opadajuće profitabilnosti kompanija u tom dijelu svijeta.

Prema Reutersovoj analizi trgovinskih podataka s tržišta kapitala u Južnoj Koreji, Tajvanu, Indiji, Tajlandu, Filipinima, Indoneziji i Vijetnamu, stranci su lani prodali dionica za 33,6 milijardi dolara.

To je najviši iznos od 2012. godine. "Prošla je godina bila bez sumnje turbulentna godina, podcrtana zabrinutošću oko američko-kineskih odnosa i ekonomskog rasta", komentirao je za Reuters Jingyi Pan, analitičar singapurske investicijske tvrtke IG.

Inače, lani je neto priljev stranog kapitala na azijska tržišta postao negativan nakon tri godine. Udar rasprodaje najviše se sručio na tajvansku burzu gdje su stranci prodali dionica za 11,7 milijardi dolara, a slijedi Tajland sa 8,9 milijardi dolara te Južna Koreja sa 5,6 milijardi dolara.

Sukladno tim podacima, ne čudi što je prošle godine MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica pao 16 posto. To je najveći gubitak tog dioničkog indeksa od 2011. godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close