Najveća rasprodaja dionica u posljednje dvije godine

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2018. u 22:01
Otvaranje trgovanja na Wall Streetu započelo je u negativnom tonu/REUTERS

Indeks Stoxx Europe 600 pao je šesti dan zaredom, nastavljajući rasprodaju koja je započela u SAD-u.

Skok globalnih prinosa na obveznice rezultirao je najvećom rasprodajom dionica u posljednje dvije godine u SAD-u, Europi i Aziji, piše Bloomberg.

Terminski ugovori za vrijednosnice unutar indeksa S&P 500 i Dow Jones Industrial Average su pali naznačujući time nove gubitke u budućnosti. Indeks Stoxx Europe 600 pao je šesti dan zaredom, nastavljajući rasprodaju koja je započela na američkom tržištu.  Dionice na burzama u Hong Kongu i Šangaju ublažile su pad nakon što je kineski regulator zatražio je sudionika na tržištu da ublaže rasprodaju.

 

3,6 posto

pao je MSCI All-Country World indeks od rekorda dosegnuto 26. siječnja

Zakašnjela korekcija
"Vjerojatno je da će se povlačenje (iz dionica, op.a.) nastaviti jer se ulagači prilagođavaju Fedovom zatezanju monetarne politike jačem od očekivanja", rekao je Bloombergu Shane Oliver, investicijski strateg u AMP Capital Investorsu koji pod upravljanjem ima oko 140 milijardi dolara imovine. Dodao je da je povlačenje samo zakašnjela korekcija, oko 10 posto, a ne ozbiljno "medvjeđe tržište", pod pretpostavkom da skok prinosa na obveznice ne bude prenagao i da ne bude skorašnje recesije u SAD-u.

Korekcije na dioničkim tržištima posljedica su neizvjesnosti ulagača hoće li Federalne rezerve nastaviti postepeno podizati kamatne stope ili hoće li njihov skok biti veći od očekivanja u narednim godinama.

Neizvjesni pad
Izgledno je da ulagače u dionice čeka neizvjesni pad, no zasad bi im se moglo isplatiti da ostanu u pozicijama unatoč nemiru na tržištima.

Oliver predviđa da će prinosi na dionice ostati pozitivni u 2018. unatoč značajnoj volatilnosti. Iako je MSCI All-Country World indeks izgubio na vrijednosti 3,6 posto od rekorda dosegnutog 26. siječnja, i dalje je na tri posto višoj razini nego na početku godine. Rast zarada kompanija i povećana potrošnja potrošača koja je potaknuta rastom realnih plaća u privatnom sektoru osigurava da se nastavi ekonomska ekspanzija, pod uvjetom da skok inflacije ne prisili Fed na prebrzu kontrakciju monetarne politike, zaključuje taj strateg.

Komentirajte prvi

New Report

Close