Najlošije polugodište Petrokemije od 2013.

Autor: Marija Brnić , 31. srpanj 2017. u 22:01
Đuro Popijač, predsjednik Uprave kutinske tvrtke/ Nikola Čutuk/PIXSELL

Prihodi prvi put manji od milijardu kuna, a gubitak je 41 milijun.

Prvo polugodište, sudeći prema ostvarenim prihodima, bilo je najlošije za kutinsku Petrokemiju u posljednje četiri godine.

Ostvareno je prvi put manje od milijardu kuna prihoda, u šest mjeseci ukupno 994 milijarde kuna, a premda su i rashodi na usporednoj razini bili najmanji, i dalje je rezultat negativan – iskazani gubitak prelazi 41 milijun kuna, a EBITDA -4,3 milijuna kuna.  Uprava kompanije navodi kako je proizvodnja mineralnih gnojiva u prvih pola godine bila 4,3 posto veća nego godinu ranije, te je prizvedeno 574 tisuće tona, a rasla je i za 1,5 posto količinska prodaja, međutim prosječne su prodajne cijene bile niže za 10,6 posto.

Domaća prodaja u strukturi prihoda čini 29 posto, odnosno 285 milijuna kuna, što je za 6,4 posto slabiji rezultat nego u lanjskom prvom polugodištu. Izvozni su prihodi, pak, smanjeni za 10 posto u odnosu na isto razdoblje, na 644 milijuna kuna. Inače, količinski je prodaja na domaćem tržištu bila je veća za 13,5 posto, a u regiji je povećana čak za 29 ,8 posto, ali je, kako navodi uprava pala prodaja na dalja tržišta zbog visokih troškova transporta.  

U polugodišnjeg financijskom izviješću Uprava na čelu s Đurom Popijačem osvrnula se i na efekt krize Agrokora na poslovanje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Poremećaj rada Agrokora kao najznačajnijeg organizatora poljoprivredne proizvodnje prelio se i na kupce mineralnih gnojiva i na tržištima susjednih zemalja, prije svega u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osim toga pritisak Petrokemija, kao i ostali proizvođači mineralnih gnojiva u Europi, imaju zbog pritiska svjetske konkurencije koja koristi prednost jeftinih izvora sirovina. Petrokemija je trenutačno i u postupku dubinskog snimanja potencijalnih ulagača koji bi, temeljem poziva kojeg će im uskroro uputiti Centar za restrukturiranju i prodaju, do 1. rujna predavati obvezujuće ponude za dokapitalizaciju kutinske tvrtke.

Komentari (4)
Pogledajte sve


….čitam onako bez veze malo po blogu…..Bakić je ljut ko ris…a tko ne bi bio….

tko mu je kriv, dok je on nadzemno brojao šlepere, kroz podzemlje je doticao skupi plin, mnogi su se na ovoj spalionici ugrijali

….čitam onako bez veze malo po blogu…..Bakić je ljut ko ris…a tko ne bi bio….

Đuro je dokazani bezveznjak, ali je glavno da ima primanja!

G,Popijač…to je onaj gentelman koji nosi ruže zaposlenicama….? hm….

New Report

Close