Najduži rast CROBEX-a od 2014., ali uz mršav promet

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2016. u 07:31
Skroman promet od 5,6 milijuna kuna dnevno baca sjenu na rast cijena dionica/Davor Višnjić/PIXSELL

Razlozi oporavka dionica nakon četiri tjedna pada leže u najavama dobre turističke sezone i smirivanju od Brexita.

Na krilima rasta turističkih dionica i oporavka svjetskih financijskih tržišta od britanskog šoka indeks Zagrebačke burze neprekidno raste već devet trgovinskih dana. Takva serija nezabilježena je u posljednje dvije godine kada je CROBEX rastao neprekidno 13 dana od 3. lipnja do 20. lipnja 2014. godine.

 

4,49posto

skočio je CROBEX u devet trgovinskih dana

U petak se CROBEX zaustavio na 1723 bodova ojačavši dodatnih 0,61 posto čime je u devetodnevnoj seriji ukupno skočio za 4,5 posto. Općenito gledajući, rast CROBEX-a u proteklim danima može se pripisati oporavku na tržištu koji je uslijed nakon što su određene dionice zabilježile snažne gubitke uslijed Brexita, poput HT-a i Leda koji je prošlog tjedna najavio i isplatu dividende, ističe Tajana Štriga, mlađa analitičarka u Addiko Bank.

"Dodatno, rast dionice Valamar Riviere možemo pripisati i solidnim podacima o turističkoj sezoni te preuzimanju Imperiala. Isto tako vidjeli smo i rast Ine, unatoč nedostatku ekonomskih fundamenata vidljivog i u padu cijena dionica energetskog sektora na svjetskim tržištima", kaže Štriga. Njezin kolega iz Erste banke Davor Špoljar ističe kako su gotovo sve dionice zabilježile pozitivna kretanja, a s preko 10 posto prinosa izdvajaju se Arenaturist, Atlantska plovidba, Ina i Maistra. Špoljar razloge rasta tržišta vidi u pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, i to u prvom redu podacima o turističkim dolascima i noćenjima kao najavi uspješne turističke sezone.
 

"Takva očekivanja o još jednoj rekordnoj sezoni djelovala su pozitivno za dionice hotelijera. Iako je referendum o Brexitu donio određenu neizvjesnost i kolebljivost tržišta, promptna reakcija središnjih banaka je umirila investitore, pa je prvi tjedan nakon referenduma rezultirao snažnim porastom na globalnim tržištima, ali i prekidom negativne serije na domaćem tržištu od četiri uzastopna tjedna", kaže Špoljar. Analitičari Raiffeisen banke pak ističu kako je rast cijena dionica primjetan, ali uz "nastavak trenda vrlo skromnih redovnih prometa".

Likvidnost, naime, baca sjenu na činjenicu da CROBEX raste devet dana. U tom je razdoblju prosječan dnevni redovni promet iznosio svega 5,6 milijuna kuna. Za usporedbu, tijekom prije spomenute serije iz 2014. prosječan dnevni promet u devet dana dosegnuo je 15,9 milijuna kuna. Što se tiče očekivanja za ostatak godine, Tajana Štriga kaže da će se solidna pozitivna izvedba CROBEX-a nastaviti i u ostatku godine te kako će indeks završiti godinu u pozitivnom teritoriju. "Određeni silazni rizici proizlaze iz očekivanog usporavanja eruozone te s time povezano potencijalno nižih prihoda izvozno orijentiranih kompanija", smatra Štriga.

Komentirajte prvi

New Report

Close