Najbolji siječanj na ZSE u posljednje dvije godine

Autor: Tin Bašić , 05. veljača 2013. u 19:42
427 milijuna kuna iznosio je prošlog mjeseca ukupni promet na burzi

Najtrgovanija dionica i dalje je HT s udjelom od 16,2 posto u ukupnom prometu, a najzaposleniji u trgovanju dionicama bili su brokeri Erste banke.

Bude li će statistika cijele godine nalik siječanjskoj, sudionici domaćeg tržišta kapitala imat će razloga za optimizam, komentar je Zagrebačke burze na prošlomjesečna kretanja. U siječnju je redoviti promet dionicama skočio čak 63,4 posto u odnosu na prosinac. Ukupno je protrgovano 314,07 milijuna kuna vrijednih dionica. Ukupni promet bio je 429,64 milijuna i za 31,2 posto je viši nego mjesec prije. Iako je prošloga mjeseca dionički indeks CROBEX prvi put nakon godinu i četiri mjeseca "probio" psihološku granicu od 1900 bodova, na kraju ipak nije zaključio na toj razini. No to ipak ne znači da mjerilo kretanja domaćeg tržišta kapitala nije ostvarilo optimističan rezultat.

Indeks u plusu 8,5%
Prošlomjesečni rast indeksa CROBEX bio je 8,5 posto što je najbolji rezultat od siječnja 2011. godine kada je indeks skočio 8,6 posto. Tada su se mirovinski fondovi "borili" protiv mađarskog Mola u kupnji dionica Ine, što je lansiralo cijelo tržište. Ako se isključi tadašnji "efekt Ine", koji je počeo mjesec prije, indeks CROBEX ostvario je najbolji rezultat od siječnja 2010. godine kada je porastao 9,9 posto. Ovogodišnja siječanjska statistika još je optimističnija kada se uspoređuje s trgovinskim podacima prijašnjih mjeseci. Prošloga je mjeseca ostvaren najveći redovni promet dionicama na ZSE od travnja kada su ulagači protrgovali 319,18 milijuna kuna vrijednih dionica. Ovogodišnji siječanj bolji je od prošlogodišnjeg za 47,23 posto kada je redovni promet dionicama iznosio 213,31 milijun kuna. No svi prvi mjeseci prije toga bili su "prometniji". Tako je u siječnju  2011. ostvaren promet dionicama od 1,31 milijardu kuna, ponajprije zbog spomenutog "efekta Ine", a godinu prije toga promet je bio gotovo 430 milijuna kuna, a 2009. 494,27 milijuna. Dostupni podaci ZSE pokazuju da se promet dionicama u ovogodišnjem siječnju nalazi na četvrtom mjestu najlošijih početaka godine od 2004. Pored prošlogodišnjih 213 milijuna, 2006. promet je bio 301 milijun, a 2004. 85 milijuna. S time da su u posljednja dva podatka bez prometa s Varaždinske burze. Prošloga mjeseca mogao se primijetiti i snažan optimizam među investitorima u količini dionica koje su promijenile vlasnika.

Impresivan rast
Redovni volumen iznosio je nešto više od pet milijuna komada protrgovanih dionica. To je impresivnih 149 posto više nego u prosincu. Isključi li se "efekt Ine" s početka 2011. godine, ovako visok volumen u siječnju nije nikada zabilježen. Naravno, vrlo visok volumen znači i visok broj transakcija. Ukupni njihov broj skočio je čak 81 posto i iznosio je 29.600. Vrijednost svih izlistanih dionica na Zagrebačkoj burzi prošloga je mjeseca skočio za 7,57 milijardi kuna i iznosio je 135,36 milijardi. Tržišna kapitalizacija dionica posljednji put bila ovako visoka u listopadu 2011. godine. Što se tiče novih strukturiranih vrijednosnih papira na tržištu, certifikatima je u siječnju trgovano 28 posto bolje nego u prosincu. "K tome je u trgovinu primljeno ukupno pet novih certifikata, od čega novitet predstavljaju oni kojima je temeljna imovina međuvalutni tečaj EUR/HRK, odnosno USD/HRK, čime se ulagateljima otvara mogućnost upravljanja valutnim rizikom vezanim uz dvije najjače globalne valute", stoji u priopćenju ZSE. Najtrgovanija dionica i dalje je HT s prometom 50,96 milijuna kuna i udjelom od 16,2 posto u ukupnom prometu vrijednosnicama.Najzaposleniji po trgovanju dionicama bili su brokeri Erstea koji su imali 135,65 mil. kuna prometa, a Interkapital VP imao je najveći ukupni promet od 256,23 milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close