Najbolji kvartal za IPO-e u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2014. u 22:00
Ove godine prikupljeno 183 milijarde dolara/REUTERS

Od lipnja do rujna kompanije od ulagača prikupile rekordnih 67 mlrd. dolara.

Vrijednost inicijalnih javnih ponuda (IPO) u svijetu u trećem tromjesečju dosegnula je 66,8 milijardi dolara, najviše u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rekordnom IPO-u Alibabe na Wall Streetu.

Prema podacima koje je prikupila agencija Bloomberg, od lipnja do kraja rujna u SAD-u je vrijednost IPO-a dosegnula oko 40 milijardi dolara, a slijedi Azija s 14,3 milijarde i Europa s 8,6 milijardi dolara. U prvih devet mjeseci ove godine vrijednost svih IPO-a u svijetu iznosila je 182,7 milijardi dolara, navodi Bloomberg. Tome je najviše pridonijela javna ponuda dionica kineske kompanije za e-trgovinu Alibaba Group, u kojoj je u rujnu prikupljeno rekordnih 25 milijardi dolara.

No, i bez Alibabe, vrijednost IPO-a u svijetu u protekla tri mjeseca najveća je u tom razdoblju u posljednje četiri godine, a u SAD-u u posljednjih desetak godina. Europa je svoju "mini Alibabu" imala ovog tjedna izlaskom na Frankfurtsku burzu njemačkog Zalanda, internetskog trgovca odjećom i obućom. Dionicama će se početi trgovati prvog dana listopada, a kompanija je objavila da je od investitora prikupila 605 milijuna eura prodavši 11,3 posto udjela po cijeni od 21,5 eura za dionicu. Zalandov izlazak na burzu već je proglašen najznačajnijim IPO-om u segmentu e-trgovine do sada u Njemačkoj.  No, to neće biti jedino izlistavanje na Frankfurtskoj burzi. Već 2. listopada počinje se trgovati dionicama tvrtke Rocket Internet koja je i pokrenula Zalando još 2008. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close