Najbolje ljeto Hrvatskog telekoma u zadnjih pet godina

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2017. u 22:00
Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković: Povećali smo ulaganja za 18 posto/I. Kralj/PIXSELL

Rast turizma i ukidanje roaminga, nakon Tele2 i Vipneta, vinulo i rezultate HT-a koji je u 3. kvartalu imao 2,09 milijardi kuna prihoda i 837 milijuna kuna operativne dobiti.

I Hrvatski telekom je, nakon Tele2 i Vipneta, objavio rekordan ljetni rezultat. HT je u trećem kvartalu ima najveći prihod i najveću profitabilnost u posljednjih pet godina.

Prihod operatera prvi put je od 2012. premašio 2 milijarde, točno 2,09 milijardi kuna, a operativna dobit umjesto dosad ciljanih sto milijuna eura popela se na 837 milijuna kuna. U svojim financijskim izvješćima za treće tromjesečje ove je brojke HT dobro zakopao prikazavši tek zbroj prvih devet mjeseci. No, i u tome se vidi napredak u poslovanju, jer ukupni prihod do kraja rujna skočio je 11% na 5,79 milijardi kuna kao i operativna dobit koja je 11% veća i iznosi 2,35 milijardi kuna.

Na te zbirne rezultate od početka godine utjecaj su ipak imali najveća akvizicija HT-a dosad, kupnja Crnogorskog telekoma (CG) te pripajanje posrnulog H1 Telekoma Optima telekomu, koji su oba članovi HT grupe. Neto dobit je zato manja 2,2% na 735 milijuna kuna. Rekordan ljetni kvartal, kao i kod Tele2 i Vipneta, izravna je posljedica rasta turizma i ukidanja roaminga. Umjesto lanjskih 767 milijuna kuna turisti su ove godine tijekom ljeta na HT-ovoj mobilnoj mreži potrošili 936 milijuna kuna.

Nadalje, "ostale usluge u mobilnoj mreži" su sa 182 porasle na 224 milijuna kuna. Iz toga je lako iščitati da će samo od turistički tri najplodnija mjeseca HT iduće godine moći računati na gotovo 1,5 milijardi kuna prihoda. Veliki skok ima i IT dio koji je sa 131 porastao na 209 milijuna kuna. Davor Tomašković, čelnik HT-a, kaže da su investicije povećali na 1,16 milijardi kuna što je 18,1% više. S CG-om ulaganja su skočila 28 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close