Najava carina i Meksiku srušila burze u Europi i Aziji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2019. u 22:00
Njemački burzovni indeks DAX potonuo je 1,8 posto/REUTERS

Ulagače je uplašila najava američkog predsjednika da od 10. lipnja uvodi carine od pet posto na meksičku robu.

Otvaranje i "meksičkog bojišta" u trgovinskom ratu koji Amerika vodi sa ostatkom svijeta oslabio je u petak burze širom svijeta.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica oštro pale jer je ulagače uznemirila odluka Washingtona o uvođenju carina na uvoz iz Meksika, a razočarali su ih i slabiji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 14.30 sati u minusu 1,3 posto, skliznuvši na novu najnižu razinu u tri mjeseca. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio jedan posto, na 7147 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks potonuo 1,80 posto, na 11.688 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 5174 bodova.

Svi najvažniji sektori na europskim burzama jutros su u minusu, a najviše sektor proizvodnje automobila, za 2,7 posto. Posljedica je to oštrog pada cijena dionica Volkswagena i Fiat Chryslera, koji su znatno izloženi u Meksiku.

Oštro su pale i cijene dionica španjolskih banaka koje imaju vrlo rašireno poslovanje u Meksiku. Ulagače je, naime, uznemirio predsjednik SAD-a Donald Trump sinoćnjom porukom da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi dolazak ilegalnih imigranata.

"Prijetnja carinama Meksiku snažan je udarac na raspoloženje ulagača. Meksiko je najveći trgovinski partner SAD-a, a trgovinske tenzije između te dvije zemlje nisu bile na radaru. To je snažan udarac jer tisuće američkih kompanija koristi proizvode iz Meksika", kaže Sean Callow, analitičar u tvrtki Westpac.

Negativni sentiment osjetio se i na azijskim burzama. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, na 20.601 bod, najnižu razinu od početka veljače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close