'Naftni fond' prodat će naftaške dionice

Shell je treće najveće ulaganje/ REUTERS Shell je treće najveće ulaganje/ REUTERS

Iz Norveške poručili kako žele zaštititi portfelj od pada cijena nafte.

Norveški državni investicijski fond - poznatiji pod nazivom "Naftni fond" - razmatra prodaju dionica energetskih kompanija.

To bi moglo imati dalekosežne posljedice na globalna tržišta kapitala, ocjenjuju analitičari, s obzirom da se radi o najvećem svjetskom investicijskom fondu s imovinom od bilijun dolara. Iz fonda su poručili kako planiraju prodati dionice Exxon Mobila, Royal Dutch Shella i ostalih naftnih divova kako bi diverzificirali svoj portfelj i zaštitili ga od utjecaja pada cijena nafte.

Podsjetimo, Naftni je fond najveći svjetski institucionalni ulagač u dionice jer drži 1,5 posto svjetskih dionica vrijednih 667 milijardi dolara. Uložio je u preko 9000 kompanija širom svijeta, a naftne kompanije pri vrhu su njegovih ulaganja. Tako je udjel u Shellu treći po veličini na ljestvici njegovih ulaganja, "težak" 43,8 milijardi norveških kruna odnosno 5,3 milijarde dolara.

"Ovo je enormna promjena. To je pucanj koji će se čuti širom svijeta", istaknula je za Bloomberg Mindy Lubber, predsjednica Ceresa, neprofitne organizacije koja promiče održivo investiranje. Iako su Norvežani poručili kako prijedlog nije temeljen na nekoj određenoj prognozi budućih kretanja cijene nafte, dionička tržišta odmah su reagirala. Cijena dionica Shella nakon objave vijesti pala je 2,4 posto dok su Exxon i BP kliznuli 0,8 posto. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!