Naftne dionice povoljne i donose izdašne dividende

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2017. u 07:41
Za analitičare energetski sektor atraktivna investicija/Thinkstock

Unatoč dividendom prinosu od šest posto, europski je naftni sektor ove godine u minusu gotovo 11 posto.

Dok je cijena nafte i dalje pod pritiskom obilne proizvodnje, analitičari tržišta dionica smatraju kako bi ulagači svakako trebali obratiti pažnju na dionice naftnih kompanija. U prilog im ide, kako kažu za CNBC, povoljna vrednovanja te izdašne dividende.

Uložiti u cijeli sektor 
Beat Wittmann, partner u švicarskoj tvrtki za financijsko savjetovanje Porta Advisors, ističe kako je naftni sektor trenutno vrlo atraktivan za ulaganje. Posebno su atraktivne dionice najvećih svjetskih naftnih kompanija. "Srezali su troškove i programe istraživanja. Prilagodili su bilance, a trenutne investicije ne ovise mnogo o tome je li cijena barela na 50 ili 60 dolara", tvrdi Wittmann. K tome, sektor nudi "superiorne dividende", dodaje taj analitičar.

Umjesto biranja pojedinih dionica, Wittmann savjetuje ulaganje u cijeli sektor, kroz fondove koji prate kretanje indeksa naftnih kompanija ili košarice naftnih dionica. Međutim, tijekom ove godine naftaši se ne pokazuju kao mudro ulaganje. Naftni i plinski sektor unutar europskog Stoxx 600 indeksa bilježi minus od gotovo 11 posto dok je taj indeks u plusu od pet posto. Ništa bolju izvedbu nije pokazao američki ni S&P 500 Global Oil Index u čijem je sastavu 120 najvećih svjetskih naftaša. Taj je indeks u minusu od 11,8 posto.

Rast cijene barela 
Unatoč lošoj izvedbi, i direktor analize europskih dioničkih tržišta u švicarskoj UBS banci Nick Nelson smatra da bi ulagači trebali obratiti pažnju na naftne dionice, ponaprije zbog visokog dividendnog prinosa.

"Na europskom tržištu naftni sektor ima najviši prinos od prosječnih šest posto", kaže Nelson. Prema njegovu sudu, cijena nafte do kraja godine približit će se 60 dolara.U srijedu se cijena Brent nafte kretala oko 51 dolara. Veću potražnju u 2017. za 1,5 milijuna barela očekuju i Međunarodna agencija za energiju i OPEC.

Komentirajte prvi

New Report

Close