Nadzorom nad nalozima ZSE sprečava manipulacije

Autor: Tin Bašić , 20. srpanj 2009. u 22:00

Odluka o isplati dividende ili preuzimanje samo su neke informacije kojima se može manipulirati cijenom dionice

Osim promjene strukture tržišta kapitala uvođenjem nove najviše kotacije “Prime marketa”, ukidanjem Usporednog tržišta, čime je 97 dionica otišlo s burze i uvođenjem Multilateralne trgovinske platforme (MTP), nova pravila Zagrebačke burze omogućila su još jedan novitet – “Segment za promatranje”. Sada Zagrebačka burza izdvaja dionice koje detaljnije promatra, a koje su zbog nekog razloga podložne manipulaciji. Primjerice, kada kompanija objavi poziv za Glavnu skupštinu na kojoj se odlučuje o isplati dividende, ili je riječ o preuzimanju kompanije, može se dogoditi određena manipulacija cijenom dionice, bilo da je riječ o mogućnosti pada ili rasta vrijednosti dionice uzrokovanog pojačanom kupnjom, ili pak pojačanom prodajom dionica.

Prate se nalozi
Glavni cilj “Segmenta za promatranje” jest upozoriti investicijsku javnost o materijalnim činjenicama određene kompanije. Kako nam pojašnjavaju sa Zagrebačke burze, dionice se izdvajaju, promatraju se nalozi i kretanje cijene dionice. Analiziraju se transakcije, a ako se primijeti nešto što bi moglo biti sumnjivo, kao što je primjerice natprosječna kupnja ili prodaja dionica, zove se broker koji je izdao nalog. Istodobno se kontaktira izdavatelj je li možda došlo do nove materijalne činjenice koja bi mogla utjecati na kretanje cijene.

Hanfa dalje preuzima
Prema pravilima Zagrebačke burze, izdavatelj može biti razvrstan u segment promatranja ako ne izvršava ili sa zakašnjenjem izvršava obveze prema burzi, ako je u procesu ponude za preuzimanje ili je dana namjera preuzimanja te ako je u postupku podjele ili spajanja ili na tržištu postoje neprovjerene glasine koje mogu znatnije utjecati na cijenu dionice. Ako se otkrije da bi moglo doći do manipulacije ili je već došlo, dalje se za sankcije brine Hanfa koja detaljnijim nadzorom izdaje prekršajne ili kaznene mjere. “Svaki novitet u kojem se radi na razvoju domaćeg tržište kapitala je dobar, međutim ove promjene ne mijenjaju ništa bitno i za zainteresirane strane je ipak primarno uvođenje potpuno novih proizvoda”, izjavio je za Poslovni dnevnik analitičar Fima Vrijednosnica Tomislav Kesić. Hoće li se nove proizvode uvoditi kroz kupnju stranog “know-howa”, integraciju s nekom od stranih burzi ili razvojem vlastitih proizvoda prema uzoru na strane burze, odluka je koja je stavljena pred menadžment burze, kritizira Kesić. Ipak, burza ne može pratiti mogućnost eventualnih manipulacija na izvanburzovnom tržištu (OTC). Naime, kako to tržište nije dio ZSE, nego se investitori bilateralno dogovaraju o količini i cijeni kupnje, odnosno prodaje dionica, nadzor radi Hanfa. Koliko će ta mogućnost praćenja pridonijeti većoj informiranosti ulagača, nemoguće je procijeniti.

Izdvojeno

Mjere protiv zloupotrebe
Pravilima Zagrebačke burze određene su mjere i postupci za otkrivanje zloupotrebe cijenama dionica. Neke mjere su praćenje trendova i otkrivanje bitnih odstupanja u kretanju cijene ili učestalosti izlaganja ponude. Isto tako prate se i analiziraju kretanja cijene u okviru pojedinih faza trgovanja i prate se svi postupci poništavanja transakcija. Nadalje, prate se parametri prije objave neke informacije i stanje nakon objave. Kada se procjeni da je aktivnost izazvala opravdanu sumnju na zloupotrebu tržišta, Hanfa preuzima nadzor i dalje donosi mjere kojima sankcionira prekršitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close