Na Zagrebačkoj burzi opreznije trgovanje nakon prošlotjednog skoka Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 09:22
Foto: Thinkstock

Prošli je tjedan za domaće tržište zaista bio uspješan; indeksi su porasli najviše od sredine lipnja, a i promet je bio snažan.

Nakon snažnog rasta Crobexa prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje opreznije trgovanje, dok investitori za nove smjernice čekaju nove vijesti s domaćeg i inozemnih tržišta.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,78 posto, na 1.909 bodova, premašivši psihološki važnu granicu od 1.900 bodova prvi put od 16. svibnja 2013. godine.

Crobex10 skočio je, pak, 3,03 posto, na 1.091 bod, najvišu razinu od 6. svibnja prošle godine.

Redovni promet dosegnuo je 91 milijun kuna, što je otprilike 19 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Prošli je tjedan za domaće tržište zaista bio uspješan; indeksi su porasli najviše od sredine lipnja, a i promet je bio snažan. U prosjeku je dnevno iznosio 16,8 milijuna kuna, što je također najviše od sredine lipnja“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Protekloga tjedna najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s 15,7 milijun kuna prometa, a cijena joj je skočila 14,5 posto, na 355 kuna.

Znatno je porasla i cijena redovne dionice Adrisa, za 4,56 posto, na 366 kuna, uz 2,54 milijuna kuna prometa.

Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvareno je, pak, 8,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 5,53 posto, na 248 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Podravke, 6,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,1 posto, na 330 kuna.

Dionicom HT-a, pak, protrgovano je 5,97 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,76 posto, na 160,12 kuna.

Najveći skok cijene među blue-chip izdanjima ostvarila je dionica Varteksa, za 34,6 posto. Slijedi dionica Viadukta, s rasom cijene za 16,3 posto, te Medike 15,1 posto i ACI-ja 12,3 posto.

Među gubitnicama izdvajaju se dionice Ingre, s padom cijene za 6,3 posto, Hotela Maestral, za 5,9 posto, te dionice Belja, za 4,5 posto.

„Očekujem danas opreznije trgovanje, ostaje za vidjeti hoće li se pozitivni sentiment nastaviti. A kako su poslovne vijesti uobičajeno u ponedjeljak oskudnije, očekujem i nešto slabiju likvidnosti“, navodi Špoljar.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, ponajviše zahvaljujući poruci američkog Feda da će kamate još neko vrijeme ostati rekordno niske, ali i odluci Škota na referendumu da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 1,7 posto, na rekordnih 17.279 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 2.010 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.579 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,5, a pariški CAC 0,4 posto.

„I na inozemnim burzama nastavljen je pozitivni sentiment, pri čemu su indeksi na Wall Streetu porasli već šesti tjedan u zadnjih sedam. Rezultat je to dobrih makroekonomskih pokazatelja, najnovijih odluka Feda te uspješnog IPO-a Alibabe“, ističe Špoljar.

Makroekonomski pokazatelji trebali bi dati investitorima nove smjernice.

„Danas očekujemo objavu podataka o industrijskim narudžbama u Italiji, prodaji kuća u SAD-u, te indeks povjerenja potrošača u eurozoni“, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close