Na Zagrebačkoj burzi najlikvidnija dionica HT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2017. u 10:03
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 34 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi potonuli 1 posto, uz vrlo nisku likvidnost, a većih pomaka analitičari ne očekuju ni idućega tjedna.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1 posto, na 1.811 bodova, a toliko je izgubio i Crobex10, zaronivši na 1.073 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexturist, za 1,88 posto, dok je najviše porastao Crobexindustrija, za 2,12 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 34 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u tjednu ranije.

"Protekli tjedan Crobex je samo u četvrtak kratkotrajno porastao, sve ostale dane bio je u negativnom području. Trgovanje je obilježila i niska likvidnost, s prosječnim dnevnim prometom tek nešto iznad 6 milijuna kuna, što je najniže u zadnjih mjesec dana", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom nešto većim od 8 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,35 posto, na 176 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 4,9 milijuna kuna i padom cijene za 0,78 posto, na 434 kune.

Znatniji promet, 3,1 milijun kuna, postignut je i dionicom Atlantic grupe, čija je cijena oslabila 0,49 posto, na 801,5 kuna.

Od važnijih korporativnih vijesti Jurić izdvaja one vezane za najveću domaću turističku kompaniju Valamar Rivieru.

Najprije su iz te kompanije izvijestili da su sa vodećim turoperatorom u Europi zaključili poslove ukupne godišnje vrijednosti 80,3 milijuna kuna, a zatim su s njemačkim turoperatorom DER Touristik za iduću godinu ugovorili sličan posao godišnje vrijednosti od 70 milijuna kuna.

"Te pozitivne vijesti nisu imale jednako pozitivnog utjecaja na investitore, jer je cijena dionice Valamara padala i u ponedjeljak i u četvrtak nakon tih objava, no zato je svaki dan u tjednu redovno bila među najlikvidnijim dionicama", ističe Jurić.

Dionica Valamara pojeftinila je prošloga tjedna 2,86 posto, na 43,18 kuna, uz promet od 2,78 milijuna kuna.

Gubitnica tjedna bila je dionica Viadukta, koja je u proteklome tjednu izgubila gotovo pola svoje vrijednosti – cijena joj je potonula 48,9 posto, na 9,2 kune.

"Viadukt je u srijedu izvijestio da je u utorak održano ročište na Trgovačkom sudu u Zagrebu vezano za pokretanje stečajnog postupka. Viadukt je priznao nesposobnost za plaćanje, te je sud utvrdio postojanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, a odluka o stečaju bit će donesena u zakonskom roku", navodi Jurić.

Od znatnijih gubitnica još se izdvajaju i dionice Tehnike, s padom cijene za 11,39 posto, na 350 kuna, te Dalekovoda, za 7,06 posto, na 20,4 kune.

Najveći skok cijene ostvarile su dionice Petrokemije, za 29,34 posto, na 10,80 kuna.

Protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 73 izdanja, od kojih su 42 zabilježile pad cijene, 25 porast, a 6 stagnaciju.

"Općenito, za protekli tjedan možemo reći da su investitori bili suzdržani, jer se od utorka nadalje trgovalo uz relativno nisku likvidnost s prosjekom ispod 5 milijuna kuna po danu. Jedino je u ponedjeljak zabilježena nešto veća likvidnost od 14,5 milijuna kuna redovnog prometa. Sljedeći tjedan ne očekujemo znatnije pomake u likvidnosti i vrijednosti Crobexa", zaključuje Jurić.

Komentirajte prvi

New Report

Close