Na Wall Streetu u fokusu Grčka i Kina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2015. u 08:18
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, no blago jer se ulagači nadaju da će Grčka ostati u eurozoni, premda su njezini građani na referendumu odbili prijedloge kreditora i daljnje mjere štednje.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, no blago jer se ulagači nadaju da će Grčka ostati u eurozoni, premda su njezini građani na referendumu odbili prijedloge kreditora i daljnje mjere štednje.

Dow Jones oslabio je 46 bodova, ili 0,26 posto, na 17.683 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 2.068 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 4.991 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno pale, kao i na svim ostalim svjetskim burzama, zbog neizvjesne sudbine Grčke, nakon što su na referendumu u nedjelju njezini građani odlučno odbili zahtjeve međunarodnih kreditora.

Međutim, gubici su postupno smanjivani, pa se u jednom trenutku S&P 500 indeks čak probio u pozitivno područje jer je Grčkoj pružena još jedna prilika da ostane u eurozoni.

Čelnici Francuske i Njemačke poručili su grčkoj vladi da vrata za pregovore ostaju otvorena i pozvali su je da brzo iznese nove prijedloge za dogovor "novac za reforme".

"Vrata za razgovor su otvorena", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U utorak će na izvanrednom sastanku ministara financija eurozone grčka vlada iznijeti nove prijedloge reformi koji bi trebali biti osnova daljnjih pregovora o novoj međunarodnoj pomoći toj članici eurozone, koja je prošloga tjedna, zbog nemogućnosti otplate kredita MMF-u, bankrotirala.

"Grčka ne može plaćati svoje račune, a druge članice eurozone ljute se jer će morati platiti račun. No, u igri nisu samo milijarde eura dugova jer Grčka predstavlja južna vrata Europe. Strateška vrijednost nije kvantificirana. Trebao bi se postići dogovor da Grčka ostane u eurozoni", kaže Karyn Cavanaugh, analitičarka u tvrtki Voya Investment Management.

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi daljnjeg razvoja situacije na burzi u Šangaju, nakon izvanrednih mjera kineskih vlasti.

Kako su u posljednja tri tjedna cijene dionica u Šangaju potonule gotovo 30 posto, kineske regulatorne vlasti dogovorile su s više od 20 brokerskih kuća da na tržišta ulože gotovo 20 milijardi dolara i ne prodaju dionice dok je Shanghai Composite indeks ispod 4.500 bodova.

I dok su cijene dionica u Šangaju jučer porasle više od 2 posto, na Wall Streetu je indeks kineskih dionica pao.

"Kada se uvode 'izvanredne mjere', ulagači prvo pomisle: 'to ne može biti dobro'", kaže Karyn Cavanaugh.

Najviše je jučer, 1,3 posto, pao S&P indeks energetskog sektora jer su cijene nafte, zbog nesigurnosti u vezi Grčke i rasta kineskog gospodarstva, velikog potrošača sirovina, potonule gotovo 8 posto.

Pod pritiskom grčke dužničke drame, na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,76 posto, na 6.535 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,52 posto, na 10.890 bodova, a pariški CAC 2,01 posto, na 4.711 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close