Na Wall Streetu S&P 500 pao nakon četiri dana rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 09:04
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta.

 Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 153 boda ili 0,92 posto, na 16.461 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,73 posto, na 1.927 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 4.382 boda.

Većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

No, nakon što je vlada objavila da su zalihe nafte u SAD-u neočekivano snažno porasle drugi tjedan zaredom, oštro su pale cijene 'crnog zlata', zbog čega su pale i cijene dionica naftnih kompanija.

Terminska cijena nafte na američkom tržištu potonula je 2,8 posto, na 80,45 dolara po barelu, blizu najniže razine u dvije godine, dok je S&P indeks dionica u energetskom sektoru potonuo 1,7 posto.

Ulagače je uznemirila i pucnjava u kanadskom parlamentu, nakon što je naoružani muškarac iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu Ottawe ubio vojnika, a potom otrčao u zgradu parlamenta.

Napadač je ubijen, a istražuje se je li riječ o terorističkom aktu. Cijene dionica na burzi u Torontu pale su jučer 1,6 posto.

"Napad u Ottawi utjecao je negativno na tržišta, no pad cijena dionica počeo je nakon vijesti o rastu zaliha nafte, što je izazvalo bojazan od pada potražnje za 'crnim zlatom' u svijetu zbog slabosti globalnog gospodarstva. Pokaže li se da je napad u Ottawi povezan s terorizmom, to bi idućih dana moglo negativno utjecati na tržišta", kaže John Conally, strateg u tvrtki LPL Financial.

Podršku tržištu, pak, pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija u trećem tromjesečju. Zahvaljujući tome, jučer je cijena dionice internetskog diva Yahooa skočila 4,5 posto.

No, bilo je i podbačaja, pa je cijena AT&T-a pala više od 2 posto, nakon što je taj telekomunikacijski div objavio slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Ispodprosječan obujam trgovanja ukazuje, pak, na oprez ulagača. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8,3 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 6.399 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 8.940 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 4.105 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close