Na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao nakon tri dana pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2014. u 09:05
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao, što se zahvaljuje ohrabrujućim pokazateljima s američkog tržišta rada.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao, što se zahvaljuje ohrabrujućim pokazateljima s američkog tržišta rada, ali i korekciji cijena dionica nakon tri dana neprestanog poniranja.

Dow Jones skočio je 155 bodova, ili 0,90 posto, na 17.210 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 1.998 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 4.555 bodova.

Nakon tri dana neprestanog pada, S&P 500 jučer je skočio po najvećoj dnevnoj stopi u više od mjesec dana, što se zahvaljuje usponu cijena dionica u devet od 10 sektora tog indeksa.

Pritom je među najvećim dobitnicama bio građevinski sektor, s rastom od oko 0,6 posto, nakon što je objavljeno da je u kolovozu prodaja novih obiteljskih kuća u SAD-u porasla za 18 posto, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2008. godine.

Premda prodaja novih kuća čini svega oko 10 posto ukupnog tržišta nekretnina, nakon ovih podataka ponešto su splasnula strahovanja od slabosti tog tržišta i potrošnje, s obzirom da je izvješće o prodaji postojećih kuća, objavljeno u ponedjeljak, bilo znatno slabije nego što se očekivalo.

„Tržište je poraslo na temelju podataka s tržišta nekretnina, koji, doduše, nisu u cijelosti sjajni, no cijene dionica u tom sektoru osjetno su pale prethodnih dana, pa su sada privlačnije ulagačima“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Oporavile su se i dionice biotehnoloških kompanija, koje su na početku tjedna bile pod snažnim pritiskom zbog procjene analitičara da su ponešto precijenjene. Nasdaq indeks biotehnološkog sektora skočio je jučer snažnih 2,8 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana.

„Premda situacija u svjetskom gospodarstvu nije impresivna, tržište kapitala i dalje privlači ulagače, s obzirom na veće prinose dionica u odnosu na druge klase imovine, što se zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici središnjih banaka“, kaže Ghriskey.

Ulagače je jučer ohrabrila i izjava Charles Evans predsjednika podružnice Feda u Chicagu koji je kazao da bi središnja američka banka trebala biti izuzetno strpljiva prilikom zaoštravanja monetarne politike.

Unatoč snažnom skoku cijena dionica, na tržištu ipak nije vladala euforija, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 5,6 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 6 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 6.706 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 9.661 bod, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.413 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close