Na Wall Streetu se očekuje nesigurno trgovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2015. u 08:59
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, kao i prošloga tjedna, kada su cijene dionica pale jer gospodarski pokazatelji nisu impresivni, a Fed najavljuje kako ove godine kani povećati kamate.

Dow Jones pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 18.010 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.070 bodova.

Prošlotjedni pad cijena dionica ponajviše je posljedica iznenađujuće slabosti američkog gospodarstva, s obzirom da je u prvom tromjesečju palo, a ni pokazatelji iz drugog kvartala nisu impresivni.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno slabiji podatak od prve procjene o rastu za 0,2 posto.

To se, međutim, pripisuje lošim vremenskim prilikama u prvom tromjesečju, dok makroekonomski pokazatelji iz drugog kvartala upućuju na stabilan, ali ne presnažan oporavak gospodarstva.

U anketi Reutersa analitičari, prema dosad objavljenim pokazateljima, procjenjuju da će u drugom kvartalu najveće svjetsko gospodarstvo porasti oko 2 posto na godišnjoj razini.

To je, smatra većina analitičara, dovoljno da bi Fed doista do kraja godine mogao zategnuti monetarnu politiku.

Donedavno su se ulagači nadali da bi zbog slabosti gospodarstva američka središnja banka mogla odgoditi povećanje kamata do početka iduće godine, no nedavno je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate vjerojatno biti povećane ove godine ako se rast gospodarstva nastavi kao što se očekuje.

Bilo bi to prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u nakon osam godina, a time bi se odmaknule od rekordno niskih oko nula posto.

A nakon što je prošle godine Fed ukinuo programe kupnje obveznica, povećanje kamata značit će da tržište dionica gubi još jednu važnu polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica.

Doduše, proći će još nekoliko godina prije nego što se kamate dovedu na normalne razine, poručuju dužnosnici Feda.

Komentirajte prvi

New Report

Close