Na Wall Streetu pad cijena nafte pritisnuo energetski sektor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 09:01
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru zbog oštrog pada cijene nafte.

Dow Jones oslabio je 10 bodova, ili 0,06 posto, na 18.214 bodova, a S&P 500 0,15 posto, na 2.110 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,42 posto, na 4.987 bodova.

Najviše je jučer, 1,8 posto, pao S&P indeks energetskog sektora, jer je cijena nafte na američkom tržištu potonula 5,5 posto, na 48,20 dolar po barelu.

Posljedica je to podatka da su zalihe 'crnog zlata' u SAD-u prošloga tjedna porasle za više od 8 milijuna barela, dosegnuvši rekordne razine već sedmi tjedan zaredom, što je još jedan pokazatelj da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Na oprez su ulagače navele i izjave dvaju dužnosnika američke središnje banke da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope tijekom ljeta ili jeseni, jer se očekuje rast inflacije.

Doduše, jučer objavljeni podaci pokazuju da su potrošačke cijene u siječnju zabilježile najveći pad od 2008. godine, no dužnosnici Feda očekuju stabilizaciju cijena nafte do ljeta, a time i rast potrošačkih cijena.

I dok je pad energetskog sektora pritisnuo Dow Jones i S&P 500 indeks, rast cijena dionica u tehnološkom sektoru potaknuo je uspon Nasdaqa, koji se primaknuo psihološki važnoj razini od 5.000 bodova.

Najviše su jučer, između 14 i 24 posto, skočile cijene dionica Avago Technologiesa i Emulexa, nakon vijesti da će Avago preuzeti Emulex. Znatno je, 1,3 posto, porasla i cijena dionice Applea, nadoknadivši dio gubitka od prethodnoga dana.

Zahvaljujući tome, Nasdaq indeks krenuo je prema najvišoj razini u povijesti od 5.132 boda, koju je dosegnuo u ožujku 2000. godine, neposredno prije tzv. dot-com krize, kada su oštro pale cijene dionica telekomunikacijskih i tehnoloških kompanija.

Nakon slabog siječnja, Dow Jones i S&P 500 indeks snažno su skočili u veljači, dosegnuvši nove najviše razine u povijesti, pa su na putu najvećeg mjesečnog dobitka još od listopada 2011. godine.

"Nakon teškog siječnja i prvog dijela veljače, poslovni rezultati kompanija potaknuli su tržište. Potrošački i zdravstveni sektor doista su ugodno iznenadili ulagače", kaže Bruce Zaro, strateg u tvrtki Bolton Global Asset Management.

Kompanije u sastavu S&P 500 indeksa ostvarile su u posljednjem lanjskom tromjesečju rast dobiti od 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je više od 4,2-postotnog rasta, koliko su analitičari u anketi Reutersa očekivali u siječnju, ali manje od 11 posto, koliko su očekivali u listopadu prošle godine.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,21 posto, na 6.949 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,04 posto, na rekordnih 11.327 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 4.910 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close