Na Wall Streetu oprez uoči izvješća o zapošljavanju

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2015. u 08:22
Foto: Thinkstock

Ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u rujnu, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na odluku Feda.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu bili voljni riskirati uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u i sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 12 bodova, ili 0,08 posto, na 16.272 boda, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 1.923 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 4.627 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica osjetno porasle, no dobici su postupno kopnili jer na tržištu vlada nesigurnost zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine.

Ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u rujnu, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na odluku Feda.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 203.000, dok je mjesec dana prije u SAD-u otvoreno 173.000 novih radnih mjesta. Stopa bi nezaposlenosti, procjenjuje se, mogla ostati nepromijenjena na 5,1 posto.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to će ojačati špekulacija o povećanju kamata Feda do kraja godine. Budu li slabiji, to će potaknuti nadu ulagača da će središnja banka prolongirati tu odluku do početka iduće godine.

"Fed je fokusiran na tržište rada i inflaciju. Ako u petak podaci o zapošljavanju ne budu doista loši, Fed će morati naći dobru izliku ako i na idućoj sjednici odgodi povećanje kamata", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Američka središnja banka nedavno je odgodila povećanje kamata zbog, kako je poručila, nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom.

To je izazvalo oštar pad cijena dionica jer su ulagači zaključili da je situacija u svjetskom gospodarstvu toliko loša da bi mogla negativno utjecati i na američko.

No, posljednjih dana čelnici Feda pokušavaju sanirati štetu, pa poručuju da bi do kraja godine, možda već na idućoj sjednici krajem listopada, ipak mogli povećati cijenu novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

"Ulagači su oprezni i zbog toga što idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, što je od ključnog značaja za smjer tržišta dionica do kraja godine", kaže Ablin.

A procjene poslovanja kompanija u trećem tromjesečju nisu baš blistave. Zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenje potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, i pad prihoda kompanija, i to za 3,2 posto na godišnjoj razini.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 6.072 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 posto, na 9.509 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.426 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close