Na Wall Streetu oprez, naftni sektor pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 09:11
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon prošlotjednog snažnog rasta, dok su se dionice energetskih kompanija našle pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 12 bodova ili 0,07 posto, na 16.817 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.485 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,15 posto, na 1.961 bod.

Nakon što je prošloga tjedna S&P 500 indeks skočio 4,1 posto, što je njegov najveći tjedni skok od siječnja prošle godine, u ponedjeljak se na Wall Streetu trgovalo oprezno.

Na to ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8 milijardi.

Pod najvećim je pritiskom bio S&P indeks energetskog sektora, koji je potonuo 2 posto, zbog oštrog pada cijena nafte.

Terminska cijena nafte na američkom tržištu zaronila je jučer u jednom trenutku ispod 80 dolara po barelu, nedaleko najniže razine u dvije godine, nakon što je investicijska banka Goldman Sachs snizila prognoze cijena 'crnog zlata', navodeći kao razlog obilnu ponudu i slabu potražnju.

"Nafta je trenutačno glavna tema na tržištu jer je nedavno došlo do naglog zaokreta. Cijene nafte oštro su pale nakon naznaka usporavanja rasta azijskih i gospodarstava eurozone. Dok ne ojača potražnja za naftom, nema razloga za rast njezine cijene, a to će potiskivati dionice energetskih kompanija", kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

No, tržištu s druge strane podršku pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 213 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 71,4 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, više u odnosu na dugogodišnji prosjek od 63 posto.

Upravo zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, tržište se posljednjih dana oporavlja od oštrog pada u prvoj polovici listopada. Nakon što je 15. listopada zaronio na najnižu razinu u ovoj godini, S&P 500 indeks porastao je u posljednjih 10-ak dana 5,3 posto.

"Nakon gotovo 10-postotne korekcije S&P 500 indeksa, na tržištu su se pojavili 'bikovi' i ponovno podigli cijene dionica. Stoga smo na putu dobitaka u listopadu, što bi bio pozitivan signal za posljednje mjesece u ovoj godini", kaže Adam Sarhan.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.363 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,95 posto, na 8.902 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.096 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close