Na Wall Streetu novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2015. u 08:12
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da zbog slabosti gospodarstva američki Fed neće ove godine povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da zbog slabosti gospodarstva američki Fed neće ove godine povećati ključne kamatne stope.

S&P 500 ojačao je 0,30 posto, na 2.129 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones porastao 0,14 posto, na 18.298 bodova, također rekordnu razinu. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,60 posto, na 5.078 bodova.

Rast cijena dionica treći dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da američka središnja banka Fed neće tako skoro povećati kamate jer gospodarstvo nije baš u najboljoj formi.

I jučer objavljeni podaci o raspoloženju u građevinskom sektoru ne najavljuju značajnije ubrzanje rasta aktivnosti, nakon što je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju stagnirao. To samo znači da Fed nema razloga za povećanje kamata.

„Na tržištu je pravladala teza da Fed može čekati, s obzirom da rast gospodarstva nije baš impresivan“, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u fondu Swarthmore Group.

Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao je jučer da bi po njegovu mišljenju kamate trebale početi rasti početkom iduće godine. No, upozorio je i da bi Fed već u lipnju mogao povećati cijenu novca.

Na vrijednosti je jučer dobilo sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Applea, s rastom cijene za 1,1 posto.

S obzirom da dionica najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti ima veliku težinu u sva tri indeksa, rast cijene Applea također je zaslužan za nove rekorde Dow Jones i S&P 500 indeksa.

Nakon jučerašnjeg rasta, Dow Jones indeks na dobitku je od početka godine 2,7 posto, dok je S&P 500 porastao 3,4, a Nasdaq indeks 7,2 posto.

Unatoč novim rekordima, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujamovoga mjeseca iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6.9680 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,29 posto, na 11.594 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.012 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close