Na Wall Streetu najveći pad cijena u dva mjeseca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2015. u 08:12
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, jer su ulagači sve uvjereniji da će američka središnja banka već u lipnju povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, jer su ulagači sve uvjereniji da će američka središnja banka već u lipnju povećati kamatne stope.

Dow Jones potonuo je 332 boda, ili 1,85 posto, na 17.662 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,70 posto, na 2.044 boda, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 4.859 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od 5. siječnja posljedica je sve raširenijih špekulacija da će Fed već u lipnju povećati ključne kamate.

Te špekulacije potaknuli su prošloga petka podaci o snažnijem rastu zaposlenosti u SAD-u nego što se očekivalo, zbog čega je u drugi plan pao niz drugih izvješća koja pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava nakon impresivnog 5-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju.

"Izvješće o zaposlenosti izazvalo je strahovanja da će Fed povećati kamate prije ili agresivnije nego što se dotad mislilo", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Zbog očekivanja da će Fed povećati kamate, dok je Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak dodatno agresivno olabavila monetarnu politiku, dolar je posljednjih dana snažno ojačao prema europskoj valuti.

Tečaj eura pao je jučer 1,4 posto, zaronivši po prvi puta nakon gotovo 12 godina ispod razine od 1,07 dolara. To nije dobra vijest za američke multinacionalne kompanije jer zbog jačanja dolara njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju skuplji, manje konkurentni.

"Za velike američke multinacionalke to će značiti povećanje troškova osiguranja od tečajnih oscilacija, pa se otvara pitanje koliko će to utjecati na njihove zarade", kaže Oliver Pursche, direktor u tvrtki Bruderman Brothers.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše su, više od 2 posto, potonule cijene u financijskom i tehnološkom sektoru.

Nakon ovog pada, Dow Jones i S&P 500 indeks na gubitku su u odnosu na početak godine, pri čemu je S&P 500 u minusu 0,7 posto. U odnosu, pak, na svoju rekordnu razinu dosegnutu 2. ožujka taj je indeks u minusu 3,5 posto.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje povećan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,5 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,52 posto, na 6.702 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 posto, na 11.500 bodova, a pariški CAC 1,12 posto, na 4.881 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close