Na Wall Streetu manji obujam trgovanja uoči blagdana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 08:16
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu se ovoga, skraćenog radnog tjedna očekuje manji obujam trgovanja zbog božićnih blagdana.

 Na Wall Streetu se ovoga, skraćenog radnog tjedna očekuje manji obujam trgovanja zbog božićnih blagdana, pa bi burzovni indeksi mogli osjetnije oscilirati, premda se očekuje stabilizacija cijena nafte koje su posljednjih tjedana snažno utjecale na tržište.

Dow Jones skočio je prošloga tjedna 3 posto, na 17.804 boda, dok je S&P 500 porastao 3,4 posto, na 2.070 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 4.765 bodova.

Sve do srijede cijene su dionica bile pod snažnim pritiskom, nastavljajući negativni niz od prethodnoga tjedna, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 3,5 posto, najviše u više od dvije i pol godine, zbog pada cijena nafte i ruskog rublja, te naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Međutim, u srijedu su cijene dionica naglo skočile jer su čelnici Feda, nakon dvodnevne sjednice, poručili da se američko gospodarstvo stabilno oporavlja. U priopćenju su izostavili frazu o držanju kamata na niskim razinama još 'određeno vrijeme', čime su signalizirali da će kamate biti povećane, ali su poručili i da će biti 'strpljivi' po tom pitanju.

Poručili su i da će pad cijena nafte biti neto pozitivan za američko gospodarstvo, odnosno da će koristi od toga biti veće nego štete.

Ulagači su, kažu analitičari, u cijene dionica energetskih kompanija već uračunali posljedica pada cijena nafte, pa se sada mogu usmjeriti na pozitivne strane tog trenda na druge sektore. Tim više što se očekuje stabilizacija cijene 'crnog zlata' na londonskom tržištu oko 60 dolara po barelu.

"Kratkoročno će posljedica pada cijena nafte biti vidljive u poslovnim rezultatima kompanija za četvrto tromjesečje, što će se odraziti na S&P 500 indeks. No, u idućih nekoliko kvartala pokazat će se pozitivne strane pada cijena goriva", kaže James Liu, strateg u JPMorgan Fundsu.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija u energetskom sektoru u četvrtom tromjesečju biti oko 19 posto manja nego u istom lanjskom kvartalu. Još početkom listopada, prije oštrog pada cijena nafte na najnižu razinu u pet i pol godina, očekivali su rast dobiti tog sektora za 6,6 posto.

S druge strane, Liu procjenjuje da će pad cijena nafte poduprijeti rast gospodarstava SAD-a, Japan i eurozone u idućoj godini, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržišta dionica.

Što se ovoga tjedna tiče, očekuje se niži obujam trgovanja zbog božićnih blagdana, što obično donosi veće oscilacije cijena dionica.

"Ovoga tjedna očekujem nestabilno trgovanje, s obzirom na oštre padove i uspone cijena proteklih tjedana. Ali i zbog praznika, zbog čega će obujam trgovanja biti manji, što obično izaziva veće oscilacije cijena dionica", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close