Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni, ECB razočarala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Dow Jones oslabio je 3 boda, ili 0,02 posto, na 16.801 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.946 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 4.430 bodova.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon burnog trgovanja u kojemu su cijene dionica bile u minusu i više od 1 posto, jer je ulagače razočarala Europska središnja banka koja nije predstavila dovoljno detalja o novim poticajnim monetarnim mjerama.

Dow Jones oslabio je 3 boda, ili 0,02 posto, na 16.801 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.946 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 4.430 bodova.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja S&P 500 indeks potonuo je više od 1 posto, jer je ulagače razočarala Europska središnja banka (ECB). Doduše, njezin predsjednik Mario Draghi kazao je, nakon redovne sjednice, kako će ECB početi kupovati pokrivene obveznice sredinom listopada, a vrijednosnice s pokrićem u imovini (ABS) tijekom četvrtog tromjesečja.

Međutim, očekivali su se točni iznosi tih programa kupnje. U anketi Reutersa analitičari su procjenjivali da će ECB najaviti kupnju ABS-a i pokrivenih obveznica u iznosu od 200 milijardi eura u idućih godinu dana.

„Draghi je potvrdio da će ECB kupovati vrijednosnice tijekom iduće dvije godine, ali je razočarao jer nije otkrio iznose tih programa. To pokazuje da su čelnici ECB-a odlučili pričekati razvoj događaja“, kaže Azad Zangana, ekonomist u tvrtki Schroders.

Dodaje da su ulagači očekivali odlučnije poteze ECB-a jer dosadašnje mjere monetarne politike nisu potaknule kreditiranje, nužne za oporavak gospodarstva eurozone i poticanje inflacije kako bi se suzbili deflacijski pritisci.

Ulagače je jučer razočarao i podatak o padu novih narudžbi u američkoj industriji u kolovozu za rekordnih 10,1 posto. Doduše, ako se izostave vrlo kolebljive narudžbe za zrakoplove, pad novih narudžbi iznosio je svega 0,1 posto, no i to je slabiji podatak nego što se očekivalo.

Ipak, pred kraj trgovanja ulagači su zanemarili slabe gospodarske pokazatelje iz većine najvećih svjetskih gospodarstava, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke.

Tim više što ih je ohrabrio podatak o padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna za 8.000, na 287.000.

Zbog toga je vrlo izgledno da će i vladini podaci o zaposlenosti, koji će biti objavljeni u petak, biti u skladu ili bolji od očekivanja. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno oko 215.000 novih radnih mjesta.

Jučer se oporavio, za 1 posto, i Russell 2000 indeksa malih kompanija, koji je na taj način izašao iz zone korekcije. U srijedu je, naime, taj indeks bio na gubitku više od 10 posto u odnosu na svoju najvišu prethodnu razinu iz ožujka od 1.208 bodova, što, po definiciji, predstavlja korekciju cijena dionica.

No, nakon jučerašnjeg rasta, sada je u minusu 9,3 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,69 posto, na 6.446 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,99 posto, na 9.195 bodova, a pariški CAC 2,81 posto, na 4.282 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close