Na Wall Streetu dionice porasle, no zabrinjava ebola

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 09:37
Thinkstock

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko industrijskih divova, kao što su Caterpillar i 3M.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, no pred kraj trgovanja dobici su ponešto splasnuli nakon vijesti da je jedan liječnik u New Yorku zaražen ebolom.

Dow Jones ojačao 216 bodova ili 1,32 posto, na 16.677 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,23 posto, na 1.950 bodova, a Nasdaq indeks 1,60 posto, na 4.452 boda.

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko industrijskih divova, kao što su Caterpillar i 3M.

Cijena dionice Caterpillara skočila je 5, a 3M-a više od 4 posto, pa je S&P indeks industrijskog sektora porastao 2,2 posto.

"S obzirom na prepreke koje kompanijama predstavljaju visok tečaj dolara i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, poslovni rezultati industrijskih divova potiču nadu da situacija u svijetu i nije tako loša kao što se mislilo", kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

No, bilo je i podbačaja. Tako su, primjerice, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata cijene dionica AT&T-a i Amazon.coma jučer oštro pale.

Unatoč tim podbačajima, od 177 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad izvijestile o poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju, njih 69,5 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, što je iznad povijesnog prosjeka od 63 posto.

Ulagače je ohrabrila i stabilizacija cijena nafte, nakon oštrog pada dan prije, a pozitivno su na tržište utjecali i dobri makroekonomski pokazatelji.

Prošloga se tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima zadržao ispod 300.000 već šesti tjedan zaredom, što ukazuje na jačanje američkog tržišta rada.

No, pred kraj trgovanja burzovni su indeksi izgubili dio prethodnih dobitaka nakon vijesti da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

"Nakon te vijesti uslijedio je val naloga za prodaju dionica. No, tržište se smirilo nakon 20-ak minuta. Pravi utjecaj te vijesti na tržište vidjet ćemo sutra ujutro", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 6.419 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,20 posto, na 9.047 bodova, a pariški CAC 1,28 posto, na 4.157 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close