Na Wall Streetu cijene snažno porasle, Fed neće biti ‘nestrpljiv’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2015. u 08:12
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nakon što je Fed poručio da neće biti ‘nestrpljiv’ po pitanju kamatnih stopa, smanjio procjene njihova rasta, kao i gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 227 bodova ili 1,27 posto, na 18.076 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,21 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 4.982 boda.

Kao što se očekivalo, u jučerašnjem priopćenju čelnika američke središnje banke, nakon dvodnevne sjednice, izostavljena je fraza da će biti 'strpljivi' po pitanju kamata, što otvara prostor za njihovo povećanje idućih mjeseci.

Međutim, predsjednica Feda Janet Yellen poručila je na konferenciji za novinare da "samo zato što je iz priopćenja izbačena riječ 'strpljiv' ne znači da ćemo biti nestrpljivi".

Iz toga su ulagači zaključili da središnja banka neće povećati kamate već u lipnju, nego tek na jesen. Tim više što su čelnici Feda oštro smanjili procjene rasta kamata do kraja ove godine s prijašnjih 1,125 na 0,625 posto.

Također, Fed je smanjio svoje procjene rasta gospodarstva, poručivši da je rast 'nešto umjereniji', dok je prije tri mjeseca tvrdio da gospodarska aktivnost 'raste solidnim tempom'.

"Smanjenjem procjena o rastu kamata, Fed je poslao jasan signal da neće žuriti s povećanjem kamata jer smatra da gospodarstvo raste samo umjereno", kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Premda je Yellen ponovno istaknula da će odluka o kamatama biti donesena ovisno o budućim gospodarskim pokazateljima i da se ne može isključiti mogućnost njihova povećanja već u lipnju, analitičari su zaključili da će prvo povećanje kamata od 2006. godine uslijediti tek u rujnu ili listopadu.

Zahvaljujući porukama da će monetarna politika i dalje biti labava, jučer su snažno porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P-a, pri čemu je taj indeks trgovanje završio samo 1 posto udaljen od svoje rekordne razine.

Najviše su, 2,9 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena nafte za gotovo 5 posto. No, to nije posljedica smanjenja raskoraka između ponude i potražnje, nego oštrog pada tečaja dolara, zbog čega su jučer znatno poskupile sve sirovine, čije se cijene izražavaju u američkoj valuti.

A dolar je, zbog ublažene retorike Feda po pitanju povećanja kamata, jučer oštro pao u odnosu na košaricu valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je više od 2 posto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih šest godina.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s otprilike 121 na svega 119,80 jena, dok je cijena eura skočila s oko 1,0590 na više od 1,1050 dolara.

Sve je to pozitivno utjecalo na tržište kapitala, a na optimizam ulagača ukazuje i iznadprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,6 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,57 posto, na 6.945 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 5.033 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,48 posto, na 11.922 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close