Na Wall Streetu cijene porasle zbog slabljenja gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2015. u 08:10
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Fed odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Fed odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 117 bodova ili 0,66 posto, na 17.880 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,66 posto, na 2.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 4.917 bodova.

U petak je objavljeno kako je u SAD-u u ožujku broj novih radnih mjesta porastao za samo 126.000, upola manje nego mjesec dana prije i najmanje od kraja 2013. godine, što ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Rast broja zaposlenih u ožujku znatno je manji u odnosu na 245.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Time je prekinut i niz od 12 mjeseci neprestanog rasta zaposlenosti za više od 200.000, što nije bilo zabilježeno još od 1994. godine.

Kako se u petak na Wall Streetu nije radilo, reakcija ulagača na to izvješće uslijedila je tek jučer, a oni su se orijentirali na pozitivnu stranu slabih gospodarskih pokazatelja.

"Protekli vikend omogućio je ulagačima da uvide pozitivnu stranu slabog izvješća o zaposlenosti, a to je da Fed neće povećati kamate tako skoro", kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Nakon izvješća o zaposlenosti analitičari smatraju da je gotovo sasvim isključeno povećanje kamata američke središnje banke u lipnju, a izglednije krajem godine.

"Posljednji podaci upućuju na zaključak da gospodarstvo slabi, a ne da jača", kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

Najviše je jučer, 1,8 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 6 posto, nakon što je Saudijska Arabija povećala cijene svoje nafte koju prodaje u Aziji i nakon procjena da su zalihe u SAD-u prošloga tjedna porasle sporije nego prethodnih tjedana.

Slabi gospodarski podaci izazvali su i slabljenje tečaja dolara, što je, pak, ublažilo strahovanja ulagača da će visok tečaj dolara pritisnuti prihode i zarade kompanija koje posluju u inozemstvu.

Ipak, trguje se oprezno uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Na tržištu vlada bojazan da će zbog snažnog jačanja dolara u proteklih godinu dana rezultati kompanija biti slabi, posebice multinacionalki koje najavljuju pad prihoda i dobiti s inozemnih tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal za kompanije iz S&P 500 indeksa još od 2009. godine.

Na europskim se burzama zbog uskrsnih blagdana u ponedjeljak nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close