Na Wall Streetu cijene porasle treći dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2014. u 11:56
Thinkstock

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle treći dan zaredom, ponajviše zahvaljujući oporavku energetskog sektora, pa su i na tjednoj razini indeksi završili u plusu.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle treći dan zaredom, ponajviše zahvaljujući oporavku energetskog sektora, pa su i na tjednoj razini indeksi završili u plusu.

Dow Jones ojačao je u petak 26 bodova ili 0,15 posto, na 17.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 2.070 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.765 bodova.

Rast indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru za 3,1 posto, nakon što su cijene nafte na londonskom i američkom tržištu porasle više od 3,5 posto.

U cijelom ovom tjednu S&P indeks energetskog sektora skočio je 9,7 posto, jer se cijena 'crnog zlata' stabilizirala nakon višetjednog oštrog pada.

Ipak, na tržištu je splasnula euforija koju je u srijedu potaknula američka središnja banka porukom da će biti 'strpljiva' po pitanju povećanja kamata i da je uvjerena u nastavak stabilnog rasta gospodarstva.

Zahvaljujući Fedu, u srijedu je prekinut višednevni niz gubitaka izazvan padom cijena nafte, urušavanjem tečaja ruskog rublja i naznakama slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

"Nakon Fedovih poruka, strahovanja ulagača od usporavanja rasta kineskog, japanskog i europskog gospodarstva, kao i poremećaja na ruskom i tržištu nafte pala su u drugi plan", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Fed će, zahvaljujući oporavku američkog gospodarstva, vjerojatno iduće godine povećati ključne kamatne stope, no njegova poruka da će biti 'strpljiv' podržala je nadu ulagača da neće žuriti s tim potezom.

S druge strane, sve je jasnije da će zbog usporavanja rasta gospodarstva, središnje banke Japana, eurozone, pa i Kine dodatno olabaviti monetarnu politiku, što bi iduće godine trebalo pružati podršku tržištima kapitala.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 3 posto, dok je S&P 500 skočio 3,4, a Nasdaq indeks 2,4 posto.

Time su nadoknadili gotovo sve gubitke od prethodnoga tjedna, kada je Dow Jones potonuo 3,8, a S&P 500 indeks 3,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad u više od dvije i pol godine.

"I idućega tjedna očekujem vrlo nestabilno trgovanje, s obzirom na oštre padove i uspone proteklih tjedana. Ali i zbog praznika, zbog čega će obujam trgovanja biti manji, što obično izaziva veće oscilacije cijena dionica", kaže James.

I na europskim se burzama jučer trgovalo mirnije nego prethodnih dana. Londonski FTSE ojačao je 1,23 posto, na 6.545 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 9.786 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.241 bod.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

…2015 Wall Street Insider Trader FREE on Amazon today only…
Financial institutions are the biggest manipulators in this world. They will do anything to stay in power. Politicians are amateurs, these guys rule the world. NOW their cover has been lifted. Internet is allowing us to search for them and hunt them down like animals. Greed and fear that they were spreading is over. Information is becoming available to everyone. THE RIGHT INFORMATION. THE ONE THAT GIVES YOU TRUE POWER. use it!

New Report

Close