Na Wall Streetu cijene porasle nakon petodnevnog pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2015. u 08:48
Foto:

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon pet dana pada, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da Fed neće povećati kamatne stope prije prosinca.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon pet dana pada, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da Fed neće povećati kamatne stope prije prosinca.

Dow Jones ojačao je 1,09 posto, na 17.630 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,24 posto, na 2.093 boda, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 5.089 bodova.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer su dobili na vrijednosti, a najviše je, gotovo 3 posto, skočio energetski sektor jer su se cijene nafte ponešto odmaknule s najnižih razina u gotovo šest mjeseci.

Radi se, kažu analitičari, o tehničkoj korekciji cijena, s obzirom da je nakon pet dana pada S&P 500 indeks skliznuo prema najnižim razinama od veljače.

"S&P 500 pao je pet dana zaredom, pa ulagači pokušavaju pronaći povoljne prilike nakon pada cijena", kaže Michael Matousek, direktor u tvrtki U.S. Global Investors.

Podršku tržištu ponešto su pružili kvartalni poslovni rezultati kompanija. Većina kompanija izvješćuje o nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima, no procjene su postavljene vrlo nisko, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Nakon što je više od 100 kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u drugom tromjesečju porasla za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi kompanija mogli bi, pak, pasti za 4 posto, što bi bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009.

"Zarade kompanija rastu, ali vrlo sporo. Ulagače najviše zabrinjava to što prihodi ne rastu i što se ne vidi što bi ih moglo potaknuti", kaže Tim Courtney, direktor u tvrtki Exencial Wealth Advisors.

Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Na rast cijena dionica utjecale su i špekulacije kako bi čelnici Feda, koji su u utorak održali prvi dio dvodnevne sjednice, kamate mogli povećati u prosincu, a ne u rujnu, pa bi tržište još nekoliko mjeseci podržavala rekordno niska cijena novca.

Pozitivno je na tržište utjecalo i smirivanje kineskih burzi u utorak, nakon što su u ponedjeljak cijene tamošnjih dionica pale više od 8 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad u osam godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon pet dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 posto, na 6.555 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,06 posto, na 11.173 boda, a pariški CAC 1,01 posto, na 4.977 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close