Na Wall Streetu cijene porasle nakon odluka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 09:16
Foto: Thinkstock

Dow Jones ojačao je 24 boda, ili 0,15 posto, na 17.156 bodova, novu najvišu razinu u povijesti.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon što su čelnici Feda poručili da će kamate još neko vrijeme ostati rekordno niske, ali da će potom rasti brže nego što se prije očekivalo.

Dow Jones ojačao je 24 boda, ili 0,15 posto, na 17.156 bodova, novu najvišu razinu u povijesti. S&P 500 porastao je, pak, 0,13 posto, na 2.001 bod, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 4.562 boda.

Premda je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, a S&P 500 ponovno provirio iznad granice od 2.000 bodova, tržište je jučer bilo vrlo nestabilno. Prije objave priopćenja Feda cijene su dionica bile u minusu, nakon njegovih poruka osjetno su porasle, da bi pred kraj trgovanja dobici splasnuli.

Nakon dvodnevne sjednice čelnici američke središnje banke priopćili su jučer da će ključne kamate ostati na niskim razinama još 'neko vrijeme', što je ohrabrilo ulagače jer bi izostavljanje te fraze značilo da se priprema povećanje kamata.

Fed smatra da se situacija u gospodarstvu postupno poboljšava, ali da se, unatoč padu stope nezaposlenosti, tržište rada još nije sasvim oporavilo, dok niska inflacija ostavlja dovoljno prostora za vođenje labave monetarne politike.

Međutim, u posebno objavljenim projekcijama vidi se da čelnici Feda idućih godina očekuju brži rast kamata nego prije. Tako procjenjuju da će na kraju 2015. godine kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije tri mjeseca. Povećali su također procjene razina kamata u 2016. i 2017. godini.

„U priopćenju Feda gotovo i nema promjena u odnosu na prethodno, ostala je i fraza o niskim kamatama još 'neko vrijeme', što znači da središnja banka neće žuriti s povećanjem cijene novca. Međutim, projekcije kamata pokazuju da se u dogledno vrijeme treba pripremiti na brži rast kamata nego što se očekivalo“, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

Fed je jučer, kao što se očekivalo, odlučio smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara mjesečno, što znači da bi u listopadu mogao sasvim ukinuti te poticajne mjere.

Rekordno niske kamatne stope Feda i programi kupnje obveznica godinama su održavali tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica. Međutim, programi kupnje obveznica bliže se kraju, pa ulagačima preostaje nada da će Fed kamate početi povećavati što kasnije kako bi tržište kapitala što dulje moglo rasti na temelju jeftinog novca.

Nakon svega, jasno je da će središnja banka kamate početi povećavati 2015., no ostaje otvoreno pitanje da li u prvoj ili drugoj polovici godine.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice u rudarskom sektoru, s rastom od 0,6 posto, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i sirovina, nakon što su danima bile pod snažnim pritiskom, a osjetno je, 0,4 posto, porastao i financijski sektor.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,30 posto, na 9.661 bod, a pariški CAC 0,50 posto, na 4.431 bod. Londonski FTSE skliznuo je, pak, 0,17 posto, na 6.780 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close