Na Wall Streetu cijene porasle nakon dva dana pada

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, no trgovalo se oprezno uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u i uskrsnih blagdana.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, no trgovalo se oprezno uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u i uskrsnih blagdana.

Dow Jones skliznuo je 65 bodova ili 0,37 posto, na 17.763 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.886 bodova.

Nakon što su dan prije ulagače razočarali podaci konzultantske kuće ADP o manjem nego što se očekivalo rastu zaposlenosti u američkom privatnom sektoru, jučer ih je ohrabrilo izvješće o neočekivanom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna.

Ta dva pokazatelja dala su različite signale uoči ključnog izvješća vlade o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak.

To izvješće uvijek znatno utječe na smjer tržišta, no ovoga puta reakcija ulagača uslijedit će tek idućega tjedna jer se u petak na Wall Streetu i ostalim svjetskim burzama zbog uskrsnih blagdana ne radi.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u ožujku otvoreno 245.000 novih radnih mjesta, a ako se te procjene pokažu točne, bio bi to već 13. mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za više od 200.000, što je najduži takav niz od 1994.-95. godine.

Bolji podaci od očekivanih podržali bi špekulacije o povećanju kamata Feda već u lipnju, najkasnije na jesen, dok bi slabiji podaci podržali tezu da će američka središnja banka monetarne promjene donijeti tek krajem godine ili početkom iduće.

Kako je Fed poručio da će njegova odluka o kamatama ovisiti o gospodarskim pokazateljima, ovoga se tjedna pažljivo pratio svaki novi podatak i gotovo svaki je izazvao osjetne oscilacije. Tako su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto, da bi u iduća dva dana izgubile sav taj dobitak.

Na kraju je Dow Jones ovoga tjedna završio u plusu 0,3, a S&P 500 indeks 0,2 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,1 posto.

"Na tržištu vlada prilična nesigurnost, što se vidi u znatnom kolebanju cijena i nedostatku usmjerenja", kaže Joe Bell, analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Ulagači su oprezni i zbog toga što idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Na tržištu vlada bojazan da će zbog snažnog jačanja dolara u proteklih godinu dana rezultati kompanija biti slabi, posebice multinacionalki koje najavljuju pad prihoda i dobiti s inozemnih tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal za kompanije iz S&P 500 indeksa još od 2009. godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 6.833 boda, a pariški CAC 0,24 posto, na 5.074 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,28 posto, na 11.967 bodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve