Na Wall Streetu cijene pale zbog slabosti tržišta nekretnina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 09:04
Foto: Thinkstock

Dow Jones oslabio je 107 bodova, ili 0,62 posto, na 17.172 boda.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno pale jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta nekretnina, što je otvorilo pitanje tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 107 bodova, ili 0,62 posto, na 17.172 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 1.994 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 4.527 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u mjesec i pol dana posljedica je gubitaka u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu su najviše, 2 posto, pale cijene dionica u građevinskom sektoru.

Ulagače je, naime, obeshrabrio podatak da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u kolovozu pala za 1,8 posto, dok su analitičari očekivali rast od 1 posto. To ukazuje na slabost postrošnje i tržišta nekretnina.

„Tržište nekretnina je jednostavno prevažno za gospodarstvo, pa su se nakon ovog slabog podatka nad burzom nadvili tamni oblaci. Te brojke pokazuju da se gospodarstvo oporavlja sporije nego što se mislilo“, kaže Rex Macey, direktor u tvrtki Wilmington Trust Investment Advisors.

Ulagači su osjetljivi i zbog toga što se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na najvišim razinama u povijesti, pa je pitanje ima li prostora za daljnji rast cijena dionica, s obzirom da gospodarski pokazatelji nisu impresivni.

Loše raspoloženje na tržištu vladalo je i zbog znatnog pada cijena dionica na europskim i azijskim burzama, jer su splasnule nade ulagača u nove poticajne mjere u Kini.

Kina, naime, neće dramatično mijenjati svoju gospodarsku politiku ni zbog kojeg makroekonomskog podatka, kazao je u Lou Jiwei, kineski ministar financija, što je razočaralo ulagače koji su se nadali novim poticajnim mjerama, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, strahovanja od pada potražnje izazvala su pad cijena sirovina, a to je, pak, pritisnulo dionice rudarskih kompanija.

„Kineski ministar financija razočarao je ulagače koji su se nadali novim poticajnim gospodarskim mjerama, pa je raspoloženje na tržištima sumorno“, kaže Markus Huber, analitičar u tvrtki Peregrine & Black.

Zbog toga su i na europskim burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,94 posto, na 6.773 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 9.749 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.442 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close