Na Wall Streetu cijene oštro pale, ‘indeks straha’ snažno porastao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2015. u 09:17
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od listopada prošle godine jer se ulagači plaše da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od listopada prošle godine jer se ulagači plaše da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone.

Dow Jones skliznuo je 350 bodova, ili 1,95 posto, na 17.596 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,09 posto, na 2.057 bodova, a Nasdaq indeks 2,40 posto, na 4.958 bodova.

Kao i na drugim svjetskim burzama, cijene dionica na Wall Streetu oštro su jučer pale jer je Grčka na korak do bankrota i prijeti joj izlazak iz eurozone.

Kako su propali pregovori između Grčke i njezinih kreditora o daljnjoj financijskoj pomoći i kako je jučer Atena poručila da ne može u utorak MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura, Grčka će, sve je izglednije, 30. lipnja bankrotirati.

Grčka vlada najavila je raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći. U strahu od bankrota zemlje, Grci su reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, pa je vlada uvela kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka kako bi spriječila urušavanje bankarskog sustava.

Premda je grčko gospodarstvo malo, a većina američkih kompanija nije znatnije izravno izložena na tom tržištu, ulagači se plaše posljedica mogućeg izlaska Grčke iz eurozone.

"Ne postoji mehanizam izbacivanja iz eurozone, to se nikada prije nije dogodilo. A kada ne znate što se može dogoditi, prodajete dionice i povlačite se s tržišta", kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje velik obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 7,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 6,3 milijarde.

Na zabrinutost ulagača ukazuje, pak, snažan skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za 34 posto, na 18,8 bodova, najvišu razinu u gotovo pet mjeseci. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Najviše su jučer bile pod pritiskom dionice američkih banaka, koje drže oko 12,7 milijardi dolara grčkih dugova. Cijene dionica Wells Farga, JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa pale su oko 2,5 posto.

Ulagače također zabrinjava bankrot Portorika, nakon što je guverner te karipske države poručio da ne može platiti dospjele obveze te zatražio restrukturiranje duga od oko 73 milijarde dolara.

Loše je na tržišta utjecao i nastavak oštrog pada cijena dionica na burzi u Šangaju. Od 12. lipnja tamošnji indeks strmoglavio se više od 20 posto, što znači da je tržište uronilo u područje 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Premda je u subotu kineska središnja banka smanjila ključne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva, što obično pozitivno utječe na tržišta, analitičari priznaju da ne znaju kada će se pad cijena dionica u Šangaju zaustaviti.

Unatoč najvećem dnevnom padu od listopada prošle godine, zbog čega su Dow Jones i S&P 500 indeks na gubitku u odnosu na početak godine, pad cijena na Wall Streetu ipak je jučer bio manji nego na europskim burzama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je 2,8 posto, najviše od listopada prošle godine. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,97 posto, na 6.620 boda, dok se frankfurtski DAX strmoglavio 3,56 posto, na 11.083 boda, a pariški CAC 3,74 posto, na 4.869 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close