Na Wall Streetu cijene dionica porasle uoči odluka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 09:06
Foto: Thinkstock

Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile po najvećoj dnevnoj stopi u posljednjih mjesec dana nakon napisa da čelnici Feda ipak neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Dow Jones ojačao je 100 bodova, ili 0,59 posto, na 17.131 bod, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, na 1.998 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.552 boda.

Trgovanje je jučer počelo anemično, a ulagači su se uzbudili nakon napisa obično dobro obaviještenog Wall Street Journala kako Fed neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, špekuliralo se da bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata prije nego što se to na tržištu očekivalo. No, nakon napisa WSJ-a, ta su strahovanja splasnula.

„Svi mi znamo da će kamate biti povećane u neko doba iduće godine, no ulagači su zaokupljeni nagađanjima da li će to biti na početku ili kraju drugog tromjesečja. Trenutačno se sve svodi na to“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Stoga se nestrpljivo očekuje priopćenje Feda u srijedu. Ako će biti izostavljena dosad uobičajena fraza o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme, to bi predstavljalo signal da bi Fed uskoro, po prvi puta nakon osam godina, mogao povećati cijenu novca.

„Malo me iznenadilo što su ulagači spremni podignuti cijene dionica uoči poruka Feda, no taj bi entuzijazam mogao splasnuti već sutra“, kaže Peter Jankovskis.

Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica.

Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupnje obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata u posljednjih osam godina. Pitanje je samo kada će porasti cijena novca, u prvom ili drugom dijelu 2015. godine?

Ulagači se, dakako, nadaju da će to biti što kasnije kako bi tržište što dulje moglo rasti na temelju jeftinog novca.

Zahvaljujući toj nadi, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Čak je i energetski sektor, koji je posljednjih dana bio pod pritiskom zbog pada cijena nafte na najniže razine u dvije godine, skočio više od 1 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.792 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 9.632 boda, a pariški CAC 0,44 posto, na 4.409 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close