Na Wall Streetu cijene dionica pale četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2015. u 09:08
Foto: Thinkstock

Dow Jones skliznuo je 40 bodova ili 0,23 posto, na 17.678 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,24 posto, na 2.056 bod, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 4.863 boda.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, no znatno blaže nego dan prije jer su podršku tržištu pružili dobri gospodarski pokazatelji.

Dow Jones skliznuo je 40 bodova ili 0,23 posto, na 17.678 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,24 posto, na 2.056 bod, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 4.863 boda.

Kako su u prethodna tri dana potonuli više od 2 posto, indeksi će ovoga tjedna najvjerojatnije ponovno završiti u minusu, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica skočile po prvi puta nakon tri tjedna pada.

Dobro raspoloženje na tržištu nakon što je prošloga tjedna ulagače ohrabrila američka središnja banka porukom da neće žuriti s povećanjem kamata brzo je spasnulo.

U osnovi ne znači puno hoće li kamate biti povećane za dva ili četiri mjeseca jer to je potez koji zasigurno uskoro slijedi. A bit će to prvo povećanje kamata od 2006. godine, što znači da će tržište ubuduće ovisiti samo o gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija, a ne više o tiskanju novca, rekordno niskim kamatama i drugim monetarnim poticajima.

Zbog toga su u fokusu ulagača makroekonomski pokazatelji. Nakon niza slabijih nego što se očekivalo izvješća, jučer su ulagače ohrabrili podaci da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao više nego što se očekivalo, dok je aktivnost u uslužnom sektoru SAD-a dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci.

To pokazuje da su temelji najvećeg svjetskog gospodarstva čvrsti, premda se njegov rast proteklih mjeseci usporava.

Pod najvećim su pritiskom jučer ponovno bile dionice proizvođača čipova, koje su pale za 1,4 posto, zbog naznaka slabljenja potražnje i snažnog dolara.

Pao je, za 0,2 posto, i energetski sektor, premda su cijene nafte jučer snažno skočile nakon vijesti da su Saudijska Arabija i njezini saveznici pokrenuli zračne napade na položaje šijitskih pobunjenika Hutija u Jemenu.

Loše je na tržište djelovao i oporavak dolara, nakon što je danima bio pod pritiskom, jer bi to moglo smanjiti konkurentnost američkih mulitnacionalnih kompanija na svjetskom tržištu, što bi ima smanjilo prihode i zarade.

Jučer je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, porastao s 96,17 na 97,40 bodova, krenuvši ponovno prema 100,39 bodova, najvišoj razini u posljednjih 12 godina, koju je dosegnuo prije dva tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,37 posto, na 6.895 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 posto, na 11.843 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.006 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close