Na Wall Streetu cijene blago pale nakon dva dana rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2015. u 08:12
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale, nakon dva dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih američkih kompanija, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale, nakon dva dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih američkih kompanija, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 6 bodova ili 0,04 posto, na 18.105 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 2.104 boda, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 5.007 bodova.

Ulagači su jučer bili oprezni jer će u petak dvije velike američke kompanije, Apple i General Electric, objaviti poslovne rezultate za prvo tromjesečje, koji bi mogli znatno utjecati na smjer cijena dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru. Jučer je cijene dionice Applea pala 0,5, a GE-a 0,65 posto.

Posljednjih dana najveći je dobitnik bio energetski sektor, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte. Međutim, jučer su cijene 'crnog zlata' i na londonskom i na američkom tržištu pale više od 1 posto, pa je i energetski sektor završio u minusu.

U fokusu su ulagača kvartalni poslovni rezultati, a sezona objava izvješća neće biti sjajna.

Zbog visokog tečaja dolara, što nagriza prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta, i niske cijene nafte, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu pale za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prihodi bi, procjenjuje se, mogli pasti za 2,8 posto na godišnjoj razini.

Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal još od trećeg tromjesečja 2009. godine. Međutim, analitičari obično procjene rezultata postave vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, a to otvara prostor za rast cijena dionica.

Od 51 kompanije koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 76,5 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. No, većina je podbacila po pitanju prihoda. To pokazuje da kompanije uspijevaju održati dobit, ali ne povećanjem prihoda i širenjem poslovanja, nego smanjenjem troškova.

"Znamo da će zarade kompanija pasti na godišnjoj razini, no pitanje je za koliko? To je igra. Analitičari su procjene previše smanjili kako bi ih kompanije lakše nadmašile", kaže Jim Bianco, predsjednik trvtke Bianco Research.

Među najvećim dobitnicama, sa skokom cijene za 18 posto, bila je jučer dionica Netflixa jer je taj video servis ostvario bolje rezultate nego što se očekivalo. Dionica Philip Morrisa poskupila je, pak, 8,7 posto, nakon što je taj proizvođač cigareta izvijestio o manjem nego što se očekivalo padu zarade u prvom tromjesečju.

S druge strane, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, cijena dionice SanDiska pala je više od 4, a American Expressa više od 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 7.060 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,90 posto, na 11.998 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.224 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close