Na Wall Street dolazi veliki kineski IPO

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2017. u 22:01
Najveći IPO od Alibabe/REUTERS

Internetska tvrtka Meituan-Dianping planira prikupiti tri milijarde dolara.

Kineska internetska kompanija Meituan-Dianping razmatra inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica na Wall Streetu, ekskluzivno doznaje Reuters.

S obzirom da bi IPO bio vrijedan tri milijarde dolara, radilo bi se o najvećem uvršenju dionica neke kineske kompanije na američkom tržištu od 2014. kada je Alibaba prikupio 25 milijardi dolara. Meituan-Dianping internetska je platforma za naručivanje hrane te rezerviranje kino-karata i mjesta u restoranima, a osnovana je prije dvije godine 15 milijardi dolara "teškim" spajanjem dviju tvrtki.

Trenutno ima 280 milijuna korisnika. Prošloga je mjeseca tvrtka objavila da je prikupila četiri milijarde dolara svježeg kapitala čime je vrednovana na 30 milijardi dolara. Prema podacima CB Insighta, Meituan-Dianping četvrti je najvredniji "jednorog" na svijetu, odnosno startup koji je prešao vrijednost od milijardu dolara. Ako bi kompanija u prvom polugodištu iduće godine uistinu prikupila tri milijarde dolara na Wall Streetu, vlasnici bi prodali tek desetinu udjela.

Kompaniju vodi poduzetnik Wang Xing, a u kompaniju su već uložili "kineski Facebook" Tencent, zatim američki Sequoia Capital, singapurski državni investicijski fondovi GIC i Temasek, kao i kanadski mirovinski fond. Jedan od Reutersovih izvora naglasio je kako planove o IPO-u prvenstveno "guraju" investitori koji žele unovčiti višegodišnje ulaganje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close