Na Wall Street cijene porasle na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2015. u 08:21
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 46 bodova ili 0,26 posto, na 18.070 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 2.114 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 5.016 bodova.

Na vrijednosti je jučer dobilo sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, gotovo 1 posto, ojačao financijski sektor.

S rastom od 0,73 posto slijedio je uslužni sektor, koji ulagače privlači relativno visokim dividendama. U tom sektoru dividendni prinos u prosjeku iznosi 3,7 posto, dok za cijeli S&P 500 indeks iznosi 2,4 posto.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Zbog toga je cijena dionice Berkshire Hathawaya, investicijskog konglomerata uglednog ulagača Warrena Buffetta, porasla 1,6 posto.

Iz istog razloga dionica tehnološke tvrtke Cognizant poskupila je više od 6 posto.

"Tržište je blago poraslo jer nije bilo značajnijih negativnih vijesti. U Europi je situacija mirna, na slabe gospodarske pokazatelje iz Kine već smo se naviknuli, a poslovna izvješća nekoliko kompanija bila su bolja od očekivanja", kaže Peter Jankovskis, direktor u fondu OakBrook Investments.

Ulagače su ponešto ohrabrili i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, kao što je onaj o najvećem rastu narudžbi u industrijskom sektoru SAD-a u posljednjih osam mjeseci.

To pokazuje da bi u drugom tromjesečju američko gospodarstvo moglo porasti brže nego u prvom, kada je ojačalo svega 0,2 posto na godišnjoj razini. No, analitičari ipak ne očekuju tako snažan oporavak kao lani, kada je, također nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju, u drugom gospodarstvo snažno skočilo.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 7,2 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,44 posto, na 11.619 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.081 bod. Na Londonskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close