Na valutnim tržištima dolar u usponu, euro pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2015. u 10:19
Foto: Reuters

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna oštro pao prema dolaru, drugi tjedan zaredom, jer će u ožujku Europska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok bi je američki Fed polovicom godine mogao zaoštriti.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna oštro pao prema dolaru, drugi tjedan zaredom, jer će u ožujku Europska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok bi je američki Fed polovicom godine mogao zaoštriti.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,6 posto, na 1,1195 dolara, nedaleko najniže razine u mjesec dana.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena skliznula 1,1 posto, na 133,95 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema 'japancu', za 0,5 posto, na 119,60 jena.

Nakon što su ministri financija eurozone postigli konsenzus oko grčkih dužničkih problema, uklonivši tu prepreku s tržišta, u fokus ulagača ponovno su ušle monetarne politike središnjih banaka SAD-a i Europe.

Kako će u ožujku Europska središnja banka (ECB) uvesti program otkupa državnih obveznica i tako dodatno olabaviti monetarnu politiku,, ulagači se pripremaju za dulje razdoblje jeftinog novca u eurozoni.

Zbog toga su prošloga tjedna prinosi na 7-godišnje njemačke državne obveznice po prvi puta zaronili u negativno područje, na 0,003 posto, a Njemačka je, uz to, prodala i svoje petogodišnje obveznice uz negativni prinos.

Nastojanja središnje banke da omogući stalni dotok novca u financijski sustav pritisnula su prinose na državne obveznice zemalja europske jezgre u negativno područje, ili vrlo blizu toga.

"Velika likvidnost na tržištu pritišće prinose", kaže Andrea Tueni, trgovac u Saxo Bank.

S druge strane, u izvješću Kongresu predsjednica Feda Janet Yellen kazala je prošloga tjedna kako će čelnici središnje banke o povećanju ključnih kamatnih stopa ubuduće raspravljati na svakoj sjednici.

To znači da bi Fed mogao povećati kamate, po prvi puta od 2006. godine, na svakoj idućoj sjednici, a mnogi analitičari to očekuju u lipnju. Doduše, dio ulagača protumačio je tu izjavu kao naznaku odgode povećanja kamata, no da je zaoštravanje monetarne politike na 'stolu' potvrdila su krajem tjedna dva dužnosnika Feda.

Predsjednici Fedovih ogranaka u San Franciscu i St. Louisu John Williams i James Bullard sugerirali su da bi američka središnja banka mogla privesti kraju politiku kamatnih stopa blizu nula posto brže nego što trgovci očekuju, tijekom ljeta ili jeseni, jer se očekuje nastavak oporavka gospodarstva i rast inflacije.

Doduše, u SAD-u su u siječnju potrošačke cijene zabilježile najveći pad od 2008. godine, no dužnosnici Feda očekuju stabilizaciju cijena nafte do ljeta, a time i rast potrošačkih cijena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je u petak 95,29 bodova, primaknuvši se najvišoj razini u više od 11 godina od 95,481 boda, koju je dosegnuo 23. siječnja.

Premda je dolarov indeks u veljači ojačao mršavih 0,5 posto, to je već osmi mjesec zaredom kako raste, a tako dug niz njegova uspona nije zabilježen još od 1971. godine, kada je omogućeno slobodno tržišno formiranje tečaja američke valute.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Premda je dolarov indeks u veljači ojačao mršavih 0,5 posto, to je već osmi mjesec zaredom kako raste, a tako dug niz njegova uspona nije zabilježen još od 1971. godine, kada je omogućeno slobodno tržišno formiranje tečaja američke valute.

Zanimljivo kako se neki događaji mogu istovremeno tumačiti na dva dijametralno suprotna načina u kojemu jedan djeluje sasvim pozitivno, a drugi je negativan.

Ja bih rekao da 1971. godine nije omogućeno slobodno tržišno formiranje tečaja dolara nego je dolar postao fiat valuta koja nema pokriće.

Što se tiće odnosa EUR/USD, u 11. mjesecu prošle godine sam predvidio da će EUR/USD pasti ispod 1,20, a odmah odmah nakon Nove godine da nije nemoguće niti da odnos EUR/USD padne ispod 1,10. Trenutno je 1,117.

Čak mislim da će u ovoj godini realno bezvrijedni dolar prestići EUR.

Neka ostane zabilježeno pa ću nakon par mjeseci rado prihvatiti pohvale za dobru prognozu 🙂

New Report

Close