Na europskim burzama tjedan počeo skokom cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. rujan 2015. u 11:25
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je u petak potonuo 2,5 posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, nakon oštrog pada u petak, jer se ulagači nadaju odgodi povećanja kamata u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je u petak potonuo 2,5 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,2 i 1,4 posto.

U petak su cijene europskih dionica oštro pale zbog nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamata Feda nakon miješanih signala iz izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

U kolovozu je, naime, broj zaposlenih povećan za 173.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 220.000. Međutim, stopa nezaposlenosti pala je s 5,3 na 5,1 posto, najnižu razinu u više od sedam godina, dok je prosječna satnica porasla više nego što se očekivalo.

Jutros su, pak, na tržištima prevladale špekulacije da će američka središnja banka odgoditi povećanje kamata za kraj ove ili početak iduće godine.

Trgovci na terminskom tržištu smatraju da postoji samo 20 posto izgleda da će Fed kamate povećati već u rujnu, dok su prije izvješća izglede za to procjenjivali s 30, a prije dva tjedna s 50 posto.

Na većini azijskih burzi tjedan je, pak, počeo padom cijena dionica jer i dalje vlada nestabilnost na kineskim tržištima.

Nakon praznika u četvrtak i petak, danas je trgovanje na burzi u Šangaju počelo skokom cijena za 1,8 posto, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo, pa su indeksi zaronili u negativno područje.

Kako su i na većini ostalih burzi cijene pale, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 17.860 bodova, odmaknuvši se od najniže razine u sedam mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close