Na europskim burzama splasnuo entuzijazam

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 11:34
Thinkstock

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon snažnog rasta u petak, jer je splasnuo entuzijazam ulagača potaknut dobrim gospodarskim pokazateljima iz SAD-a i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto, na 1.277 bodova, nakon što je u petak skočio 2,8 posto, nadoknadivši veći dio gubitaka od početka tjedna.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,5 posto.

Snažan rast europskih burzovnih indeksa u petak uslijedio je nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz SAD-a i poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Međutim, danas je već entuzijazam ulagača splasnuo, pa se trguje oprezno, a među rijetkim su dobitnicama dionice kompanija koje su na meti preuzimanja.

Tako je cijena nizozemske kompanije Nutreco skočila 38 posto, nakon što je investicijska tvrtka SHV ponudila 2,7 milijardi eura za preuzimanje te tvrtke.

Dionica njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa poskupila je, pak, 5,8 posto, zahvaljujući vijesti da skupina investitora nudi 2,2 milijarde eura za kupnju Reeboka, koji posluje u sastavu Adidasa.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4 posto, na 15.111 bodova. To je njegov najveći dnevni skok od lipnja prošle godine, čime je nadoknadio veći dio prošlotjednog gubitka od 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close