Na azijskim burzama novi rekordi, euro snažan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2018. u 09:47
Foto: Thinkstock

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte koje se kreću na najvišim razinama od prosinca 2014. godine.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer su ulagači optimistični u vezi rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija, dok se tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim razinama u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,4 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,3 posto. Samo su u Australiji pale, oko 0,2 posto.

Pad australskog indeksa posljedica je slabosti cijena željezne rudače u Kini zbog tamošnjih visokih razina zaliha. Zbog toga su pod pritiskom dionice australskih rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta, koje su pojeftinile više od 1 posto.

Premda se jučer na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagači nemaju usmjerenje s najveće svjetske burze, na tržištima vlada dobro raspoloženje jer najveća svjetska gospodarstva stabilno rastu, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata dobro počela.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte koje se kreću na najvišim razinama od prosinca 2014. godine.

Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila 0,3 posto, na 70,05 dolara, no na američkom je tržištu barel pokupio 20-ak centi, na 64,55 dolara.

A na valutnim se tržištima tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim razinama u tri godine. Jutros iznosi oko 1,2260 dolara, dok je jučer u ovo doba bio na 1,2220 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se snažnom rastu gospodarstva eurozone, zbog čega se očekuje da će Europska središnja banka (ECB) uskoro najaviti postupno ukidanje poticajnih mjera.

I dok je prema euru oslabila, američka je valuta blago ojačala u odnosu na japansku, pa se cijena dolara kreće oko 110,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 110,75 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 90,54 boda, nedaleko najniže razine od prosinca 2014. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,80 bodova.

"Problemi za dolar počeli su prošloga tjedna kada su ulagači počeli prodavati američku valutu zbog očekivanja da bi japanska središnja banka uskoro mogla početi smanjivati poticajne monetarne mjere. To se potom nastavilo jer bi i ECB uskoro mogla ukinuti poticajne mjere, a sve to pokazuje koliko su financijska tržišta osjetljiva na signale iz središnjih banaka", kaže Mitsuo Imaizumi, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close