MSCI indeks azijskih dionica najviši od 2008.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2014. u 09:11
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine od 2008. godine, zahvaljujući jučerašnjem proboju S&P 500 indeksa na Wall Streetu iznad 2.000 bodova, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja 2008. godine.

Jučer je Wall Street po prvi puta u povijesti zatvoren sa S&P 500 indeksom iznad psihološki važne razine od 2.000 bodova, što je jutros pozitivno utjecalo na azijska tržišta.

Tim više što bolji nego što se očekivalo podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Narudžbe za trajne proizvode skočile su u srpnju rekordnih 22,6 posto, dok je indeks povjerenja potrošača u kolovozu dosegnuo najvišu razinu još od 2007. godine.

Tržišta podržava i uvjerenje da će Europska središnja banka (ECB) uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi suzbila deflacijske pritiske i potaknula rast gospodarstva eurozone.

Zahvaljujući tome, jučer je europski FTSEurofirst 300 indeks skočio 0,75 posto.

No, zbog mogućeg daljnjeg labavljenja monetarne politike ECB-a, euro je na valutnim tržištima i dalje pod pritiskom.

Jutros je tečaj europske valute zaronio na svega 1,3154 dolara, novu najnižu razinu od rujna prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3178 dolara.

Analitičari kažu da bi euro mogao i dodatno oslabiti, ako u petak izvješće o inflaciji pokaže da u eurozoni jačaju deflacijski pritisci, jer bi to predstavljalo razlog za reakciju ECB-a.

„Sve su veći izgledi da će ECB idućih mjeseci dodatno olabaviti monetarnu politiku, a novi program mogao bi uključivati i kupnju imovine“, kaže Peter Dragicevich, strateg u Commonwealth Bank of Australia.

S druge strane, moguće je da će američka središnja banka ključne kamatne stope početi povećavati prije nego što se na tržištu očekuje jer je gospodarstvo SAD-a u zamahu.

Zbog toga je američka valuta jutros ojačala i prema japanskoj. Tečaj dolara porastao je s jučerašnjih 103,95 na 104,10 jena, nedaleko 104,49 jena, najviše razine u sedam mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close