Mrtvilo na ZSE tjera ulagače vani

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2015. u 22:00
Direktor tržišta Ivo Balen, voditelj brokerskih poslova Jurica Jednačak i Ivana Blašković, voditeljica istraživanja/JG/PIXSELL

Zaba predstavila novu platformu za trgovanje.

Nelikvidnost domaćeg tržišta kapitala nagnala je Zagrebačku banku da klijentima ponudi novu platformu za trgovanje na inozemnim burzama – ZB Trader.

Da je na stranim burzama ipak "trava zelenija" nego u Hrvatskoj pokazala je u kratkoj prezentaciji u petak Ivana Blašković, voditeljica istraživanja o korporativnim analizama Zabe. Ukupan promet na svjetskim burzama lani je rastao 12,5 posto, a tržišna kapitalizacija dosegla je 69 bilijuna dolara, 11 posto više nego krajem 2007. godine. Najznačajniji indeksi ove su godine prosječno rasli gotovo 11 posto, istaknula je Blašković.

Kako je kazao Jurica Jednačak, voditelj brokerskih poslova, nigdje se ne spominje ni CROBEX ni Zagrebačka burza. "Iz tog smo razloga htjeli ponuditi klijentima da ulažu na svjetskim tržištima", izjavio je Jedanačak. ZB Trader omogućava trgovanje s 19.000 dionica, 2600 burzovno utrživih fondova i 40 certifikata.

Klijentima su dostupna američka, europska, azijska tržišta, uz Južnu Aftiku i Australiju. Uz niže brokerske naknade, ZB Trader donosi i besplatno skrbništvo nad kupljenim vrijednosnicama. Zaba je do sada imala uslugu e-trade, a njome je od 2009. trgovalo na Zagrebačkoj burzi više od 5000 klijenata, tvrdi Ivo Balen, direktor tržišta. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

i kako sad zatvoriti dobitne pozicije koje sam jedva nekako otvorio? upisati informatički fakultet? koji šit od platforme. brišem to odmah iz kompjutera.

Na burzu se ulaže kada one nikoga ne zanima kao ZSE, a ne na Wall streetu kada je na ATH.

ponekad i sam, ako procijenim loš dan, odem van na kavicu

Ja vjerujem da je sad pravo vrijeme za ulaganje. Uložio sam dosta novca ove godine i ako budu cijene i dalje padale kupujem još. Od prodaje sam odustao i samo kupujem. Iz iskustva znam kad se na sve strane pišu samo loše vijesti to je onda pravo vrijeme za kupovinu.

New Report

Close