Moguća blaga korekcija Crobexa nakon 8 dana rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2014. u 09:38
Foto: Thinkstock

Nakon osam dana rasta Crobex indeksa, na Zagrebačkoj burzi danas se ne očekuje njegova značajnija promjena.

Nakon osam dana rasta Crobex indeksa, na Zagrebačkoj burzi danas se ne očekuje njegova značajnija promjena, a moguća je i blaga korekcija, s obzirom da su cijene nekih dionica na razinama koje bi ulagače mogle navesti na dobitonosne prodaje.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks je porastao je jučer 0,41 posto, na 1.930 bodova, ojačavši osmi dan uzastopno. Na najvišoj je razini od 6. svibnja 2013., kada je na zatvaranju iznosio 1.931 bod.

Crobex10 porastao je jučer 0,44 posto, na 1.105 bodova, i na najvišoj je razini od 4. travnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.106 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,4 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego dan ranije.

„Optimizam ulagača na domaćem tržištu ne posustaje. Jučer je tako bio osmi dan u nizu kako ključni indeks bilježi plus“, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

Najveći promet ostvaren je bio dionicom HT-a, 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,96 posto, na 166,29 kuna.

Milijunski promet postignut je još i dionicom Valamar Adria Holdinga, čija je cijena porasla 1,52 posto, na 268 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Ingre, čija se vrijednost povećala 9,82 posto, na 2,46 kuna, uz 927,6 tisuća kuna prometa. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jučer je sklopljena predstečajna nagodba za Ingru, nakon što su je podržali vjerovnici na koje se odnosi više od dvije trećine dugovanja te građevinske tvrtke.

„Za danas ne očekujem značajnije promjene indeksa, a moguća je i blaga korekcija, s obzirom da su cijene nekih dionica na razinama koje bi ulagače mogle navesti na dobitonosne prodaje“, kaže Kalajžić.

A na europskim tržištima kapitala indeksi su tijekom jučerašnjeg dana mijenjali predznake, no većina je dan provela u crvenom.

„Slabljenje njemačkog gospodarstva bila je loša vijest, no pad je amortizirala izjava čelnika Europske središnje banke Marija Draghija da će se nastaviti s poticajnim mjerama u okviru monetarne politike u euro-zoni, što je ulagačima bilo dovoljno da pred kraj dana indekse preokrenu u plus“, ističe Kalajžić.

Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 0,45 posto, na 6.706 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 9.661 bod, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.413 bodova.

Na Wall Streetu je jučer također vladalo pozitivno ozračje. Nakon tri uzastopna dana u kojima je S&P 500 indeks bilježio minus, jučer je došlo do zaokreta u kojem je zabilježen njegov rast od 0,78 posto, na 1.998 bodova. Dow Jones skočio je 0,90 posto, na 17.210 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 4.555 bodova.

„Rezultat je to dobrih vijesti s američkog tržišta rada, te iz dijela građevinskog sektora koji se odnosi na prodaju novih obiteljskih kuća. Sve to je ohrabrilo investitore, no s obzirom na volumen trgovanja koje je bio manji nego inače, oprez je i dalje glavna vodilja u donošenju investicijskih odluka“, zaključuje Kalajžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close