Moguć oporavak nakon oštrog pada cijena dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 15:49
Guliver/Thinkstock

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljen indeks cijena nekretnina u SAD-u za prosinac te podaci o prodaji novih kuća u siječnju.

Američki terminski indeksi danas su ojačali, najavljujući oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon jučerašnjeg oštrog pada, no i dalje su prisutne zabrinutosti zbog stanja Italiji u svjetlu rezultata parlamentarnih izbora. Terminski Dow Jones oko 14,00 bio je u plusu 39 bodova, tehnološki Nasdaq 3,25 bodova, a S&P 500 2,6 boda.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca zbog rezultata izbora u Italiji. Dow Jones potonuo je 1,5 posto, dok je S&P 500 pao 1,8, a Nasdaq indeks 1,4 posto. Koalicija lijevog centra osvojila je većinu u donjem domu talijanskog parlamenta, dok nijedna stranka ili koalicija nije dobila većinu u Senatu. Podijeljenost parlamenta mogla bi paralizirati sve napore nove vlade u provođenju reformi, a to bi moglo produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

U većem fokusu investitora danas bi se mogla naći dionica Home Depota, jer je objavio bolju od očekivanja zaradu i prihode za zadnje lanjsko tromjesečje. Od važnijih zbivanja, predsjednik Feda Ben Bernanke i danas će govoriti u Kongresu, u sklopu redovitog polugodišnjeg obraćanja kongresnicima. Investitori će pažljivo osluškivati što će reći pred senatskim odborom za bankarstvo, u potrazi za signalima eventualne promjene dosadašnje labave monetarne politike.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljen indeks cijena nekretnina u SAD-u za prosinac te podaci o prodaji novih kuća u siječnju. Nove smjernice investitorima bi mogao dati i indeks povjerenja potrošača za veljaču. S europskih tržišta danas stižu loši signali zbog političke nesigurnosti u Italiji nakon parlamentarnih izbora. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 1,25 i 2,08 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close