Mogu li regulatori biti neovisni ako ovise o proračunu?

Autor: Ana Blašković, Tin Bašić , 17. srpanj 2013. u 10:45
P. Matek, Hanfa

Regulator tržišta kapitala prošle je godine ostvario 42,7 milijuna kuna, a potrošio 39,7 milijuna.

Od početka iduće godine Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Fond za naknadu oduzete imovine vjerojatno ulaze u državni proračun.

Prijedlog je to Ministarstva financija prema kojem bi te dvije institucije postale proračunski korisnici. Uđu li u proračun, za rad obje Agencije sredstva bi se osiguravala u državnoj blagajni, ali i isto tako svi prihodi bili prihod proračuna. Regulator tržišta kapitala prošle je godine ostvario 42,7 milijuna kuna, a potrošio 39,7 milijuna. Uz preneseni višak od ranije, Hanfa je 2012. završila sa 20,4 milijuna kuna, dok je višak prihoda Fonda dosegnuo 1,35 milijuna kuna.

U Katančićevoj objašnjavaju da je cilj izmjena izjednačiti prava i obveze tih institucija sa ostalim agencijama poput Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja je također proračunski korisnik. Međutim, na tržištu kapitala u utorak se mogla čuti i doza nevjerice oko predloženih izmjena. Ministar Slavko Linić u javnoj raspravi koja traje do 25. kolovoza tako će trebati odgovoriti na pitanje kako će regulator bez financijske neovisnosti biti neovisan? Postavlja se i pitanje sukoba interesa jer kako će državna agencija objektivno nadzirati kompanije kojima je vlasnik država?

Komentirajte prvi

New Report

Close