MMF upozorava na rizike od pretjeranih cijena dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 13:14
Thinkstock

Globalno gospodarstvo suočava se sa sve većim rizikom od pretjeranih cijena na financijskim tržištima.

Globalno gospodarstvo suočava se sa sve većim rizikom od pretjeranih cijena na financijskim tržištima koje bi mogle naglo pasti ako investitore uznemire geopolitičke napetosti ili zaokret u američkoj monetarnoj politici, navodi se u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je objavio kako i dalje očekuje da će gospodarski rast u svijetu ojačati u drugoj polovici 2014., nakon lošijeg početka godine, no upozorio je da pokazatelji s financijskog tržišta ukazuju na to da su oklade investitora koje se financiraju kreditima "pretjerane" i da bi tržišta mogla brzo pasti ako dođe do neočekivanog zaokreta u američkoj monetarnoj politici ili u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Novi negativni rizici povezani s geopolitičkim napetostima i povećanim preuzimanjem rizika rastu", objavio je MMF.

MMF je pripremio to izvješće za sastanak ministara financija i središnjih bankara skupine G20 koji će se ovog vikenda održati u Australiji, a objavio neposredno prije redovite sjednice čelnika američke središnje banke Feda, koji su jučer odlučili zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Međutim, čelnici Feda povećali su svoje procjene kretanja kamata idućih godina, čime su upozorili da će u 2015. godini u SAD-u doći do povećanja cijene novca prvi puta nakon osam godina.

Izvješće MMF-a samo je novo u nizu upozorenja da su cijene dionica na svjetskim burzama i druga financijska imovina na vrlo visokim razinama, nakon dugog razdoblja vrlo popustljive monetarne politike najvećih središnjih banaka u svijetu.

Nedavno je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila slično upozorenje, ističući da se pretjerani 'optimizam' na tržištima čini suprotan "jačanju nekoliko značajnih rizika", dok je predsjednica Feda Janet Yellen još u srpnju upozorila investitore na "znatno nategnute valuacije" nekih tržišnih sektora.

Na Wall Streetu se cijene dionica kreću na najvišim razinama u povijesti, a premda gospodarski rast u najvećim gospodarstvima u svijetu nije impresivan, i na drugim se burzama, ponajprije u Aziji i Europi, cijene dionica kreću na najvišim razinama u više godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close