MMF: cijene dionica su pretjerane

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2014. u 22:00
Šefica MMF-a Christine Lagarde/REUTERS

Svjetski financijski policajac objavio je kako i dalje očekuje da će gospodarski rast u svijetu ojačati u drugoj polovici ove godine.

Globalno gospodarstvo suočava se sa sve većim rizikom od pretjeranih cijena na financijskim tržištima koje bi mogle naglo pasti ako investitore uznemire geopolitičke napetosti ili zaokret u američkoj monetarnoj politici u vidu povećanja kamatnih stopa, navodi se u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Svjetski financijski policajac objavio je kako i dalje očekuje da će gospodarski rast u svijetu ojačati u drugoj polovici ove godine, nakon lošijeg početka, no upozorio je da pokazatelji s financijskog tržišta ukazuju na to da su oklade investitora koje se financiraju kreditima "pretjerane"."Novi negativni rizici povezani s geopolitičkim napetostima i povećanim preuzimanjem rizika rastu", stoji između ostaloga u MMF-ovu izvješću.

Njegovo izvješće samo je najnovije u nizu upozorenja da su cijene dionica na svjetskim burzama i druga financijska imovina na vrlo visokim razinama, nakon dugog razdoblja vrlo popustljive monetarne politike najvećih središnjih banaka u svijetu.Nedavno je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila slično upozorenje, ističući da se "pretjerani optimizam" na tržištima čini suprotan "jačanju nekoliko značajnih rizika". Predsjednica američkih Federalnih rezervi Janet Yellen još je u srpnju upozorila investitore na "znatno nategnute valuacije" nekih tržišnih sektora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close