Mlin i pekare s partnerima kreću u preuzimanje Klare

Temeljni kapital Klare je 113,5 milijuna kuna/Marko Prpić/PIXSELL Temeljni kapital Klare je 113,5 milijuna kuna/Marko Prpić/PIXSELL

Najveći pojedinačni dioničar zagrebačke kompanije Dragica Plodinec i u sisačkom MIP-u ima više od 25% udjela.

Sisačka tvrtka Mlin i pekare izvijestila je na Zagrebačkoj burzi da namjerava dati ponudu za preuzimanje Zagrebačkih pekarni Klara. Ponudu namjerava dati u partnerstvu s našičkim Papukom, Anagalisom i Darnom, u kojima ta sisačka tvrtka ima više od 25 posto udjela te s Dragicom Plodinec, koja u MIP-u posjeduje više od 25 posto udjela. Dragica Plodinec je ujedno i najveći pojedinačni dioničar Klare s učešćem od gotovo 24 posto.

Izuzev u Klari, Dragica Plodinec nastupa u partnerstvu s članovima svoje obitelji, sinovima Josipom i Franom, te suprugom Josipom. O planovima preuzimanja Klare, kao i inače, ova samozatajna obitelj ne istupa javno, sve je, kažu, jasno iz objave na burzi. Klara je nekad bila jedna od perjanica pekarske industrije, na tržištu je još od 1909. godine, no proteklih godina ostali su je "igrači" pretekli, prvenstveno Mlinar, Pan-Pek i Dubravica. S druge strane MIP konstantno bilježi rast.

Tvrtka je 2017. završila s 570 milijuna kuna prihoda i 8 milijuna kuna neto dobiti, a zapošljavala je 1520 zaposlenika. Po svim parametrima veći je sustav od Klare, koja je primjerice prošlu godinu završila s 398 milijuna kuna prihoda i 2 milijuna kuna neto dobiti, a prema dostupnim podacima ima oko 650 zaposlenika.

Klara se, kažu poznavatelji prilika na tržištu, tek sada počinje buditi, pa je nedavno otvorila na zagrebačkom Zrinjevcu atraktivan Premium Store i tek počinje hvatati korak s konkurentima. Klara ima upisani temeljni kapital od 113,5 milijuna kuna, podijeljen na 283.760 redovnih dionica.

Prema podacima ZSE, među većim dioničarem s udjelom od 18,25 posto je i Granolio. Inače, dionicom Klare u utorak je protrgovano za 85.000 kuna, a cijena je skočila više od 56 posto na 50 kuna. Tom se dionicom rijetko trguje, posljednji puta 11. veljače, a ovako visok promet nije zabilježen još od početka 2008. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve